Frankenstein, de Mary Shelley (comentariu literar, rezumat literar)

Mary Wollstonecraft Shelley (30 august 1797, Somers Town, London, Marea Britanie - 1 februarie 1851, Chester Square, Londra, Marea Britanie) - scriitoare.

  • Titlul original: Frankenstein sau The Modern Prometheus
  • Titlul complet: Frankenstein sau Prometeu modern
  • Prima ediţie: 1818

Frankenstein este mult mai asemănător lui Dracula decât oricăror romane gotice târzii. Ambele sunt citate ca exemple timpurii ale genului horror şi ambele au introdus în percepţia populară un personaj care, prin ecranizările realizate de casele de producţie Hammer şi, anterior, Universal, a fost distorsionat în asemenea măsură, încât a devenit de nerecunoscut.

Acum, Frankenstein şi Dracula par mai degrabă parte a curentului ultramodern al tehnohorrorului SF, decât manifestări clasice ale genului gotic. În centrul povestirii se află ideea că putem dezvolta şi controla percepţia noastră asupra ştiinţei, pentru a opri tendinţa naturii spre autodistrugere; acest „horror” se concentrează asupra lipsei de realism a unei asemenea dorinţe.

Subtitlul romanului, Prometeu modern, indică fără echivoc legătura cu mitologia greacă. Este însă evident că Frankenstein este un roman ce priveşte atât înainte, cât şi înapoi. Omul de ştiinţă şi filozoful elveţian Frankenstein se inspiră din filozofia ocultă pentru a da naştere unei creaturi asemănătoare omului.

Ideea reanimării este una comună în horrorul modern - încercarea de a schimba ordinea naturală haotică în favoarea certitudinii lineare este un fapt pe care lumea modernă îl consideră firesc odată cu realizarea de medii artificiale şi continuând cu tentativele de a prelungi viaţa şi tinereţea.

Frankenstein abordează aceste probleme într-un moment al istoriei când asemenea evoluţii puteau fi doar imaginate. Romanul rămâne, din toate punctele de vedere, o parte esenţială a culturii pe care o cercetează şi o proroceşte, şi pentru aceste motive trebuie în continuare citit şi reevaluat. Iar naraţiunea fluentă, imaginile groteşti şi imaginaţia sa suprarealistă garantează şi acum o lectură plăcută.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …