Foc încrucişat, de Miyabe Miyuki (comentariu literar, rezumat literar)

Miyabe Miyuki (23 decembrie 1960, Koto, Tokyo, Japonia) - scriitoare.

  • Titlul original: Kurosufaia
  • Prima ediţie: 1998
  • Primul editor: Kobunsha (Tokyo)

Cel de al treilea roman apărut în străinătate, al lui Miyabe Miyuki, una dintre cele mai cunoscute scriitoare japoneze, expune complexe lumi interioare şi o metropolă sumbră şi neiertătoare - un Tokyo atât înainte, cât şi după perioada „cyberpunk”. Foc încrucişat foloseşte structura şi vocabularul unui roman poliţist, pentru a descrie un loc în care valorile sunt incerte, raţiunea nu foloseşte la nimic, iar oamenii trăiesc unii lângă alţii, dar rămân orbi unii faţă de alţii.

Povestea spusă cu pasiune a lui Junko Aoki, un fel de „vigilante” cvasivoluntară, născută cu puterea de a stârni şi stăpâni focul, este relatată în contrapunct cu cea a detectivului de vârstă mijlocie, Chikako Ishizu, specializată în incendieri cu premeditare, care este atrasă tot mai mult în vârtejul acestui caz. Pe când cele două femei şi complicii lor bărbaţi cu reputaţie îndoielnică traversează în lung şi în lat deşertul urban al Tokyo-ului contemporan, Miyabe explorează cu gentileţe natura binelui şi răului, justiţiei şi injustiţiei, pedepsei şi răzbunării.

Ea expune golul şi izolarea din inima marelui oraş şi furnizează date importante din cultura japoneză, pendulând înapoi, în timp, în perioada confuză de după cel de-Al Doilea Război Mondial, apoi revenind în prezent pentru a analiza criminalitatea din clandestinitate, o obişnuinţă într-un loc în care vechile moravuri şi-au început de mult declinul.

În această carte foarte accesibilă, efectele pirotehnice sunt implantate ferm în naraţiune. Deşi nu se poate vorbi de focuri de artificii stilistice, numai de o intrigă controlată şi de un stil narativ cu mare impact. Totuşi, incendiul stârnit deliberat de Aoki este imaginat profund şi minunat, iar singurătatea şi izolarea ei sunt impresionante - chiar şi rutina zilnică penibilă a celei ce o urmăreşte, demodata Ishizu. Aceasta este o carte frumos scrisă, cu multă simplitate şi profunzime, care te atrage irezistibil spre deznodământul său amar.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …