Fete sărace, de Muriel Spark (comentariu literar, rezumat literar)

Muriel Spark (1 februarie 1918, Edinburgh, Scoţia - 13 aprilie 2006, Florenţa, Italia) - scriitoare.

  • Titlul original: The Girls of Slender Means
  • Prima ediţie: 1963, Macmillan & Co. (Londra)
  • Versiunea scurtă: Poşta de sâmbătă seara (1963)

Strălucit alcătuit, acest roman tăios combină multiplele ironii ale tonului cu o serie de niveluri alegorice ale tehnicii povestirii, unde sunt dezvoltate posibilităţile narative sugerate de titlu. Din aventurile câtorva domnişoare de condiţie mai mult sau mai puţin modestă, luptându-se cu austeritatea postbelică, Spark reuşeşte o remarcabilă reeditare a poemului lui Gerard Manley Hopkins: Naufragiul Germaniei.

Că acest neaşteptat model pentru un amuzant roman scurt a fost preluat atât de bine şi de eficient o demonstrează talentul şi seriozitatea cu care Spark combină nivelurile comice şi religioase de semnificaţie. Detalii aparent mărunte dezvăluie chestiuni fundamentale, fără vreo diminuare a intrigii seducătoare sau a isteţimii sociale.

Acţiunea se desfăşoară printre ruinele Londrei, către sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Romanul pare la început că descrie o încântătoare lume de fete lipsite de griji, trăind într-un club rezidenţial de femei nemăritate, angajate în căutarea unor variate feluri de a-şi câştiga existenţa şi a aventurilor amoroase.

Acest context circumscris furnizează un mijloc prin care poate fi zărit contextul istoric mai larg. Sub privirea satirică a lui Spark idealurile tineretului, fete şi băieţi, îşi pierd rapid importanţa, de-a lungul unor pasaje critice severe şi a unor scurte parodii literare.

Câteva fete se implică în relaţii cu un anume Nicholas Farringdon, şi există mult miez şi multă rapacitate verbală în aceste pasaje, menite a amuza şi încânta. În mijlocul rivalităţilor şi corupţiei tot mai mari în timp de pace, intriga se îndreaptă spre un final apocaliptic. Modul în care împrejurările produc moartea sugerează virtuţile modestiei, reamintindu-ne că, deşi în mijlocul vieţii, ne paşte moartea, cu tot ce implică aceasta, pentru a reflecta asupra sa.

Cititorii mai puţin decişi ar putea să reflecte asupra ingenuităţii formale a lui Spark de a face uz de o parabolă metafizică la fel de bine construită şi de riguroasă, pe cât este de accesibilă şi interesantă. O sărbătoare pentru uzata paletă literară.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …