Fanny Hill, de John Cleland (comentariu literar, rezumat literar)

John Cleland (24 septembrie 1709, Kingston-upon-Thames, Marea Britanie - 23 ianuarie 1789, Londra, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlu original: Memoirs of a Woman of Pleasure
  • Prima ediţie: 1749
  • Primul editor: G. Fenton (Londra)

Fanny Hill este, fără îndoială, cel mai celebru roman erotic englez. Publicat în 1749 (deşi scris probabil, în parte, înainte), are ca fundal Londra veacului al XVII-lea, descrisă realist, într-un spirit ce îl înrudeşte pe Cleland cu Richardson, Fielding şi Smollett, contemporanii săi.

Fanny, o frumoasă fată de la ţară de cincisprezece ani, îşi pierde „inocenţa”, după care învaţă să-şi exploateze sexualitatea pentru a supravieţui şi a accede în societate, în scrierea acestei opere controversate şi ilicit populare, Cleland s-a inspirat din moda franceză a romanului erotic, ce predomina în epocă, şi din genul literar al „autobiografiei târfelor”, ce avea ca scop să avertizeze asupra nefericirii ce îi pândeşte pe cei care se dedau plăcerilor carnale. Surprinzător, Cleland nu o pedepseşte pe Fanny pentru promiscuitate, şi romanul se încheie cu căsătoria ei fericită.

Conştient de neajunsurile repetiţiei în pornografie, Cleland evită terminologia „vulgară” sau argotică a actelor şi organelor sexuale, înlocuindu-le cu o nesfârşită varietate de metafore şi comparaţii. Deşi plăcerea fiziologică a sexului la bărbaţi şi femei deopotrivă este descrisă fără reţinere, gusturile lui Fanny sunt neaşteptat de conservatoare. Ea adoră diverse forme de acte heterosexuale, dar este confuză în privinţa propriilor porniri de lesbianism şi dispreţuieşte profund homosexualitatea la bărbaţi.

Capodopera lui Cleland a supravieţuit oprobriului moral timp de peste două secole, fiind considerată acum o etapă importantă în evoluţia romanului. Cititorii sunt însă în continuare divizaţi între cei ce apreciază descrierea vibrantă a sexualităţii drept eliberatoare şi cei care văd în ea un pretext transparent pentru elogiul masculinităţii.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …