Englantina Daşchievici

Englantina Daşchievici (6 noiembrie 1903, Bucureşti - 1980, Chicago, Statele Unite) - poetă.

Coborâtoare dintr-o familie boierească bucovineană, Daşchievici face şcoala primară la Tereblecea, în Bucovina, unde învaţă limba germană, urmând apoi cursurile Liceului „Carmen Sylva”. După studii de filologie la Iaşi, paralel cu Conservatorul se specializează la Sorbona, ca studentă a romanistului Mario Roques (1929-1931).

Funcţionează, între 1931 şi 1948, ca profesoară la liceele „Regina Maria” şi „Doamna Stanca” din Bucureşti. În 1948 părăseşte ţara şi se stabileşte temporar în Austria (la Innsbruck) şi ulterior la Paris, în 1956 emigrează în Statele Unite, la Chicago, unde trăieşte până la moarte.

Izvorâtă din dorul de ţară şi din gândul de vindecare a durerilor celor de acasă, poezia sa se nutreşte atât din nostalgia trecutului, cât şi din aspiraţia împlinirii idealului naţional.

Din păcate, în autoare vibrează mai mult sonul muzical decât clocotul ideilor şi fantezia metaforică, astfel că textele poetice sunt doar un adjuvant al melodiilor pentru care, se pare, au şi fost create. Gândurile nobile se văd adesea compromise de prozaismul versificării stângace, realizată într-o manieră narativ-nudă.

Câteva sclipiri de har apar abia atunci când Daşchievici împrumută maniera versului popular. Un prim volum intitulat Ţara mea (1974) include şi partiturile compuse de autoarea însăşi pentru o bună parte din poeziile proprii; cel de-al doilea (1980) reia o parte din versurile acestuia, într-o selecţie „definitivă”.

Câteva texte sunt dublate de traduceri în germană, franceză şi engleză. Daşchievici a purtat o bogată corespondenţă cu unii dintre fruntaşii exilului românesc.

Opera literară

  • Ţara mea, I, Chicago, 1974; II, prefaţă de Nicolae Novac, Chicago, 1980.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …