Emilian Bălănoiu

Emilian Bălănoiu (5 septembrie 1939, Bucureşti) - prozator. Este fiul Paraschivei (născută Rădulescu), absolventă a Conservatorului, şi al lui Gheorghe Bălănoiu, inginer. Între 1956 şi 1962, urmează, la Bucureşti, cursurile Academiei Tehnice Militare, în pofida unei evidente înclinaţii literare. A fost inginer militar, inginer proiectant şi redactor principal la Institutul de Documentare Tehnică din Bucureşti. Din 1968, lucrează în învăţământ, ca profesor-inginer.

În 1969, debutează editorial cu volumul de nuvele Adam, dezvoltând o tematică de tip compozit, într-un amestec de proză alegorică şi psihologică. Un an mai târziu, apare volumul de povestiri Absenţii de la dragoste, o incursiune de tip psihologic în zona problemelor de familie, temă recurentă a prozei lui Bălănoiu. Însă conform părerii criticii, autorul nu excelează în registrul prozei scurte, aptitudinile sale în sondarea analitică a conştiinţei personajelor şi spiritul demonstrativ necesitând o structură amplă, de tip romanesc. Într-adevăr, romanele lui Bălănoiu sunt superioare stilistic, tematic şi structural scrierilor anterioare.

Copilăria, adolescenţa şi tinereţea lui Nicolae Ostia (1971) reprezintă cronica unei fatalităţi existenţiale. Până la maturitate, timp de 15 ani, Nicolae Ostia trăieşte coşmarul claustrării, fiind închis şi legat în casă de tatăl său vitreg, sub pretextul participării tânărului la acţiunile unei bande de huligani. După moartea tatălui, la 32 de ani, este eliberat, dar nu poate scăpa şi de absurdul ce-i guvernează existenţa: acostează pe stradă o femeie şi, victimă a împrejurărilor, ajunge la Miliţie, unde, odată cu biografia, îşi scrie, prin punere în abis, şi povestea recluziunii. Nedezicându-se de statutul său de personaj absurd, Nicolae Ostia acceptă acuzaţia pentru o vină care nu-i aparţine, devenind emblematic pentru condiţia individului într-un sistem social absurd.

Următorul roman, Iubeşte tu (1978), marchează întoarcerea autorului la tema familiei şi a conflictelor din interiorul ei. Cu o construcţie amintind de maniera scriitoarei Karen Blixen, cartea prezintă destrămarea unui cuplu (un tânăr profesor cu un contract într-o ţară africană şi soţia lui), pe motivul unei suspiciuni de infidelitate.

Eristikon (1982), catalogat de critică drept „cel mai miezos text” al autorului (Laurenţiu Ulici), abordează din nou teme existenţiale, conflictul centrându-se în jurul unui personaj a cărui viaţă se transformă într-un calvar îndată ce directorul şcolii, unde lucra ca profesor de matematică, un ins despotic care strânsese timp de douăzeci de ani documente calomnioase referitoare la subalternii săi, îi încredinţează, simţindu-şi sfârşitul aproape, consecinţă a unei boli incurabile, întreaga lui arhivă compromiţătoare.

Peste toate înălţimile (1987) este un roman ce prezintă în două planuri, ca personaje, membrii familiei scriitorului Matei Popovici. Fără să mai aibă miza celor precedente, scrierea se remarcă prin buna creaţie de atmosferă.

Opera literară

  • Adam, Bucureşti, 1969;
  • Absenţii de la dragoste, Bucureşti, 1970;
  • Copilăria, adolescenţa şi tinereţea lui Nicolae Ostia, Bucureşti, 1971;
  • Iubeşte tu, Bucureşti, 1978;
  • Eristikon, Bucureşti, 1982;
  • Analiză pentru şansele Iuliei, Bucureşti, 1985;
  • Peste toate înălţimile, Bucureşti, 1987;
  • Portret de femeie. Rugăminte fierbinte, prefaţă de Irina Petraş, Bucureşti, 2003.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …