Edo

Edo este o populaţie din Nigeria (Edo State), trăind la sud-est de confluenţa Nigerului cu Benue, într-o zonă de câmpii împădurite, brăzdate de cursuri de apă şi presărate cu savane spre nord (circa 1,5 milioane de persoane).

Ansamblul edo cuprinde ca subdiviziuni, pe lângă grupul care a întemeiat Benin City, diferitele populaţii integrate în decursul expansiunii regatului (ishan, urhobo, isoko, ivbiosakon, etsako, akoko, ineme etc.).

Baza alimentaţiei o alcătuiesc ignamele. Arborele de cauciuc, arboraşul de cacao, cocotierul şi palmierul de ulei, cultivaţi pe parcele mici, fac şi obiectul unei exploatări extensive pentru export. Vânătoarea, culesul şi pescuitul ocupă un loc important. Cresc animale (capre, oi, pui), atât în scop alimentar cât şi pentru sacrificii rituale.

Sunt patrilineari şi virilocativi. Unitatea familială de bază variază de la familia nucleară la familia extinsă. Autoritatea este reprezentată de Oha, rege sacru ce încredinţează o parte din atribuţiile sale numeroaselor căpetenii, dintre care fac parte căpeteniile palatului, căpeteniile oraşului (Benin City „din afara palatului”) şi căpeteniile săteşti. Ierarhia statuturilor (clase de vârstă, rolul diferitelor societăţi secrete) şi-a păstrat în esenţă importanţa.

La fel s-a întâmplat şi cu religia edo, care şi-a menţinut locul alături de creştinism şi de islam, manifestându-se prin intermediul ritualurilor regale (secrete sau desfăşurându-se în cadrul marilor festivaluri igue) şi cultului casnic (strămoşi, numeroase zeităţi). Vrăjitoria este omniprezentă.

Limba edo (sau bini) aparţine grupului lingvistic kwa. Este folosită pe scară largă, vorbită dar şi scrisă, alături de yoruba, ibo, hausa şi engleză.

Istoric

Dacă edo sunt o ramură a grupului yoruba sau au o altă origine este încă o problemă controversată. În orice caz, întemeierea regatului Benin se situează în secolele XIII-XIV, o dată cu venirea la tron a dinastiei Oba, care a succedat dinastiei Goiso. Capitala şi împrejurimile sale erau străbătute de fortificaţii concentrice de pământ, având în acelaşi timp rol defensiv şi ritual, ale căror vestigii se mai păstrează şi astăzi şi au fost comparate uneori cu Marele Zid Chinezesc.

În secolul al XV-lea sub domnia lui Oba Ewuare, regatul şi-a întins graniţele din Delta Nigerului până la Lagos. În secolul al XVI-lea a stabilit relaţii comerciale cu portughezii (care au făcut o încercare de creştinare nereuşită şi au căutat să se împotrivească numeroaselor sacrificii umane, însă au încurajat comerţul cu sclavi negri) şi a prosperat până în secolul al XVIII-lea. Dimensiunile capitalei, perfecta administrare a regatului şi opulenţa sa i-au impresionat pe vizitatorii europeni.

Perioada următoare este marcată de apariţia unor disensiuni şi a unui oarecare declin. În 1897, după masacrarea unei expediţii armate britanice, palatul regal a fost luat cu asalt şi incendiat, avuţiile regale au fost confiscate şi Obo din Benin City condamnat la exil. În 1914, însă, succesorul acestuia ajunge din nou pe tron. Dezvoltarea economică şi demografică nu au afectat deloc viul ataşament manifestat de edo pentru tradiţiile şi pentru regii lor sacri, cu care administraţia federală a ajuns la o înţelegere.

Arta

Notorietatea lor artistică se datorează în primul rând „artelor regale” (produse destinate curţii): sculpturi în fildeş şi lemn, podoabe de „mărgean” şi mai ales piese turnate din „bronz” (de fapt alamă) prin procedeul matriţelor de ceară fuzibilă. Operele din bronz (statui, basoreliefuri) lucrate la Benin City se numără printre cele mai reuşite din întreaga Africă neagră. Alături de arta de curte, arta tribală cuprinde sculpturi în lemn (statui, măşti, capete de berbec, cârje şi bastoane ceremoniale).

Denumire: bini.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …