Dumitru Dinulescu

Dumitru Dinulescu (27 august 1942, Bucureşti) - prozator. Este fiul Elenei (născută Butunoiu) şi al lui Dumitru Dinulescu, inginer. Licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti (1965) şi al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia regie de film şi televiziune, între 1966 şi 1977 a lucrat ca redactor şi regizor la Televiziunea Română. Debutează în „Amfiteatru”, în 1966. Prima carte, Robert Calul, îi apare în 1968, în colecţia „Luceafărul” a Editurii pentru Literatură.

Înzestrat pentru cinematografie, Dinulescu a trăit drama cenzurii comuniste, de unde şi ratarea lui ca scenarist. Cu un ochi necruţător, atent la detalii, la pitorescul când absurd, când lugubru al realităţii româneşti, beneficiar al unei prize la real de tip gogolian, scriitorul este înzestrat şi cu o ataşantă şi suculentă tandreţe „cehoviană”. Egocentric, el îşi trăieşte cu nesaţ experienţele amoroase, situate invariabil la limita dintre sublim şi grotesc, dintre realitatea cenuşie şi fantasmele ultra-colorate, dintre excentricitatea aiuritoare, ironia autopersiflantă şi conştiinţa acută a propriei inutilităţi. Ins boem, figură notorie a chefurilor din breasla scriitoricească a anilor ’70, Dinulescu scrie la început cu euforie.

Dacă prozele volumului de debut mai păcătuiesc prin subţirimea şi lipsa de miză a naraţiunii, prin cultivarea ludicului absolut, a gratuităţii nu o dată stupefiante, odată cu Linda Belinda (1979; Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti) şi în special cu Galaxia burlacilor (1980) Dinulescu se instalează solitar şi sigur în cuprinsul prozei fantezist-ironice a generaţiei ’70, cea care a supt îndeajuns din onirismul de la finele deceniului şapte.

Autobiografic, autoscopic, autonarativ, autoexemplar, personajul - care este autorul - îşi copleşeşte lectorul cu o inflaţie de figuri, situaţii (a căror banalitate strigătoare la cer se salvează tocmai prin trăirea lor cu acea aiureală aburită, specifică acestui om, invariabil mahmur, ghiduş, părăsit de toate iubirile, înşelat de prieteni, însă revenind în chip irepresibil mereu la punctul de plecare) şi contemplaţii înregistrate când cu voluptate estetizantă, când cu amarul tipic veşnicului perdant.

Acesta este Personajul, iar în jurul lui roiesc pitoresc clasicele tipuri de gaşcă şi petreceri, nenumărate Monici, Gabriele, Consuele ce traversează în lung şi-n lat cafenelele şi restaurantele Bucureştiului; se bea masiv mai ales votcă, dar şi şampanie răcită în cada de baie, se sirotează necontenit fizionomiile feminităţii dulci, uneori situaţiile „erotice” sunt de un comic paralizant, într-un derizoriu înduioşător (precum cuplul de la ping-pong din proza ce deschide volumul Eu şi Robert Calul, 1982), după cum există proze de două rânduri, devenite celebre în lumea scriitoricească bucureşteană, aşa cum este Boul şi Luminiţa. În schimb, sleit de fantezie, în ciuda abuzului de fantezii, romanul Îngerul contabil (1985) este practic de necitit.

Performanţă stilistică, adevărat, dar exersată în gol, Îngerul contabil a fost corect calificat ca „roman fantasmagoric”: aventuri din Paris, Bucureşti, Verona, dar şi în cer, în Iad şi în Rai, cu farfurii zburătoare, laboratoare spaţiale şi prânzuri pe Calea Victoriei, cu personaje precum Einstein, Niels Bohr, Max Planck, alături de Marta şi coana Sofica, plajă la Costineşti, Jacqueline, baruri de noapte, collapsarul x-35.

În fine, o aiureală forţată şi iute epuizantă, Galaxia burlacilor este de departe cartea reprezentativă a scriitorului, figură insolită, într-un context narativ dominat de parabola politică, de romanul istoric cu sau fără chei şi sertare.

Opera literară

  • Robert Calul, Bucureşti, 1968;
  • Linda Belinda, Bucureşti, 1979;
  • Galaxia burlacilor, Bucureşti, 1980;
  • Eu şi Robert Calul, Bucureşti, 1982;
  • Îngerul contabil, Bucureşti, 1985;
  • Două piese de teatru, Bucureşti, 2002;
  • Poezii bestiale, Bucureşti, 2002.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …