Dominic Brezianu

Dominic Brezianu (13 octombrie 1940, Bucureşti) - poet. Este al doilea fiu al Adinei (născută Assan) şi al lui Barbu Brezianu, scriitor şi critic de artă; Andrei Brezianu este fratele lui mai mare. Licenţiat în filologie romanică (limba franceză) la Universitatea din Bucureşti, debutează în 1968 în „Cronica”. Colaborează, cu versuri, la „Familia” şi „Luceafărul”.

În 1976, participă cu poemul Cursul aurului la concursul All Nations Poetry Contest, organizat de Triton Colege - River Grove, Illinois (Statele Unite) şi obţine medalia de aur. Mai târziu, o altă distincţie îi încununează participarea la World of Poetry Press din Sacramente în 1980, emigrează în Statele Unite (California), unde practică psihologia.

Colaborează la câteva dintre cele mai importante reviste literare ale emigraţiei: „Mele” (Honolulu), „Limite” (Paris) şi „Agora” (Philadelphia). Din 1990, revine în viaţa literară din ţară cu grupaje de versuri publicate în „Luceafărul”, „Contrapunct”, „Jurnalul literar”, „Viaţa românească” etc.

Volumul Cu mai puţine cuvinte, publicat în 1996, reuneşte versuri scrise între 1970 şi 1990. Influenţat într-o oarecare măsură de autorii săi preferaţi, Walt Whitman şi Carl Sandburg, Artur Lundkvist şi Giuseppe Ungaretti, Brezianu cultivă o lirică modernă unde se pot recunoaşte tehnicile poeziei americane, dar şi o manieră des întâlnită în poezia românească a anilor ’80, inserţia în vers a unor nume, locuri, personaje, opere celebre etc.

Scrisul său înregistrează şi o poezie de notaţie, selectând imagini instantanee din cotidian sau din amintire, stări de spirit şi evenimente biografice: „Aburul gri-mov al Veneţiei, în zorii echinoxului / La breakfast turiştii vorbesc necunoscute limbi cu glasuri guturale / Aşteptând din clipă-n clipă / hotelul / la cer să se ridice / propulsat de aripi de îngeri” (Piaţa San Marco). Critica a apreciat căutările poetului, considerând că „avem de-a face cu o retină tinerească neîncenuşată, avidă să cuprindă cât mai larg, cât mai departe, dar cu mijloace de esenţa... esenţei” (Cornel Regman).

Opera literară

  • Cu mai puţine cuvinte, Bucureşti, 1996;
  • Escale, Bucureşti, 2000.

Check Also

George Dorul Dumitrescu

George Dorul Dumitrescu (14 februarie 1901, Ceptura, judeţul Prahova – ?) – prozator. Este fiul …

Geo Dumitrescu

Geo (Gheorghe V.) Dumitrescu (17 mai 1920, Bucureşti – 28 septembrie 2004, Bucureşti) – poet, …

Aurelian Titu Dumitrescu

Aurelian Titu Dumitrescu (15 februarie 1956, Caracal, judeţul Olt) – poet. Este fiul Mariei (născută …

Aurel Dumitraşcu

Aurel Dumitraşcu (21 decembrie 1955, Sabasa, judeţul Neamţ – 16 septembrie 1990, Bucureşti) – poet. …

Victor Dumbrăveanu

Victor Dumbrăveanu (20 august 1946, Corlăteni, judeţul Bălţi, Basarabia) – prozator şi publicist. A absolvit …