Dizgraţie, de J.M. Coetzee (comentariu literar, rezumat literar)

J.M. Coetzee (9 februarie 1940, Cape Town, Africa de Sud) - scriitor.

  • Titlul original: Disgrace
  • Prima ediţie: 1999
  • Premiul Booker: 1999

Africa de Sud, după sfârşitul apartheidului, este o ţară în care structuri ce păreau imuabile s-au prăbuşit şi mulţi dintre membrii populaţiei albe, odinioară dominante, sunt forţaţi la adaptări dificile.

David Lurie, un profesor în vârstă de 52 ani, la o universitate imaginară din Cape Town, este mai puţin afectat de abolirea rasismului instituţionalizat decât de înscrierea ţării într-o cultură globală care demonetizează devotamentul său de o viaţă pentru literatură, pentru literatura romantică, în special. După ce, total necugetat, seduce o studentă, are loc o audiere disciplinară, iar el nu se poate adapta noilor cerinţe de a-şi cere scuze public şi renunţă la slujba sa, plonjând într-un viitor incert.

Romanul lui Coetzee, care a început sub forma unei satire a vieţii dintr-un centru universitar, devine mai sumbru odată cu vizita făcută de Lurie fiicei sale Lucy, la o mică fermă din estul Cape Town-ului. Atacaţi de trei oameni de culoare, Lucy este violată, iar Lurie ars; senzaţia îngrozitoare trăită de Lurie faţă de această lume schimbată este exacerbată de refuzul fiicei sale de a face public violul sau de a avorta copilul care a rezultat.

Răspunsul său la toate acestea este să-şi dedice timpul unui adăpost de animale, unde sunt eutanasiaţi câinii vagabonzi din regiune şi să compună o operă care, pe măsură ce este scrisă, devine tot mai puţin probabil să fie pusă în scenă. Distanţat de fiica sa, el speră totuşi să i se permită măcar o relaţie bazată pe vizite.

Dizgraţie a provocat dezbateri aprinse în Africa de Sud în jurul modului în care a fost înfăţişată noua ordine politică şi socială. Şi totuşi, atitudinea etică a romanului este mai provocatoare decât realismul său dureros privind unele din problemele ţării. Reprezintă dedicarea vieţii lui Lurie animalelor şi creaţiei muzicale un anume fel de mântuire după o viaţă egoistă, dedicată plăcerilor sexuale?

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …