Cuiba

Cuiba este o populaţie amerindiană aşezată de-o parte şi de alta a frontierei dintre Columbia (Arauca, Vochada, Casanare) şi Venezuela (Tachira, Apure), în estul ţinutului Llanos. Dispun în Columbia de patru resguardos sau rezervaţii (circa 2.300 de persoane).

Organizaţi într-o duzină de cianuri seminomade, cuiba sunt vânători - pescari - culegători. Au început să practice legumicultura (manioc) ca şi vecinii lor sikuani. Viaţa clanului este organizată în conformitate cu ritmurile sezoniere. Vara se ocupă de vânătoare şi pescuit, iarna se fac semănăturile.

Relaţiile de rudenie determină schimburile economice şi relaţiile de muncă în sânul fiecărui clan, aflat sub autoritatea socrului sau unchiului matern. în mod tradiţional clanul se bazează pe familia extinsă, mod de organizare care se regăseşte şi în cartierele sau cătunele în care trăieşte acum această populaţie sedentarizată.

Nu există proprietate privată asupra terenurilor, însă dreptul de folosire a lor este determinat de teritoriile tradiţionale de migraţie. Habitatul este individual în familii nucleare.

Ritualurile tradiţionale (îndeosebi cel al primei menstruaţii, prin care tânăra fată este pregătită pentru viaţa conjugală) şi consumul de plante halucinogene se practică încă în mod curent.

Cuiba este o limbă guahibo.

Istoric

Încă de la primul masacru căruia i-au căzut victime în 1870 şi până la cel de la Planas, în 1970, cuiba au luptat neîncetat împotriva înaintării frontului de creştere a animalelor. Fac parte din UNUMA (organizaţie autohtonă a indigenilor din Llanos, a cărei denumire înseamnă „comunitate lărgită”).

Denumire: cuiva, kuiva, kuiba; guahibo, deja, wamone.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …