Copiii din miez de noapte, de Salman Rushdie (comentariu literar, rezumat literar)

Salman Rushdie (19 iunie 1947, Mumbai, India) - scriitor.

  • Titlul original: Midnight’s Children
  • Prima ediţie: 1980, Jonathan Cape (Londra)
  • Premiul Booker: 1981

Copiii din miez de noapte este povestit de Saleem Sinai, care s-a născut pe 15 august 1947, la miezul nopţii: momentul dobândirii independenţei de către India. Viaţa lui Saleem vine s-o întruchipeze pe aceea a tinerei naţiuni. Dar, în loc să permită acestui protagonist al romanului să fie reprezentantul ţării sale, Rushdie explorează iluziile complexe şi eşecurile pe care le oferă mitul naţionalismului.

Toţi copiii născuţi la miezul nopţii sunt deosebit de înzestraţi; cu cât s-au născut mai aproape de ora fixă, cu atât sunt mai înzestraţi. Cohorta de copii fantastici şi supranaturali - care se pot deplasa prin timp, pot înmulţi peştii, pot deveni invizibili - este o expresie imaginară a marelui potenţial al Indiei.

Din tot grupul, doi se nasc exact la miezul nopţii şi sunt potenţiali conducători ai celorlalţi. Saleem, care poate citi inimile şi minţile celor din jur, şi Shiva, înzestrat cu darul opus, cel al războinicului, care devine un ucigaş brutal.

Relaţiile adverse ale celor doi sunt cruciale pentru această naraţiune imensă şi diversificată, desfăşurată pe fundalul primilor ani după dobândirea independenţei. Saleem face parte dintr-o familie privilegiată, cu relaţii, în timp ce Shiva, un copil al străzii, orfan de mamă, nu are nimic.

Şi, pe la jumătatea romanului, descoperim că aceşti doi copii au fost schimbaţi la naştere şi că nici unul din ei nu este cine se crede că este. Anxietăţile legate de paternitate, dezmoştenire, autenticitate şi încredere, pe care le suscită această descoperire, reverberează în întregul roman şi sunt constant legate de însăşi istoria divizării Indiei.

Acest roman meşteşugit, care-l uimeşte pe cititor prin amploarea imaginativă, umorul, ameţitorul joc de cuvinte şi patosul profund, este un emoţionant amestec de realism magic şi realitate politică. Este darul din inimă al lui Rushdie pentru ţinutul său natal.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …