Contact, de Carl Sagan (comentariu literar, rezumat literar)

Carl Sagan (9 noiembrie 1934, Brooklyn, New York, Statele Unite - 20 decembrie 1996, Seattle, Washington, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Contact
  • Prima ediţie: 1985
  • Premiul Locus: 1986

Carl Sagan, un astronom indisolubil asociat cu cercetările din domeniul inteligenţei extraterestre, a fost unul dintre cei mai celebri şi populari savanţi ai secolului trecut, la fel de respectat de colegii săi profesionişti, ca şi de marele public. Un promotor important al cercetărilor în domeniul vieţii extraterestre, Sagan a proiectat o placă specială pentru exteriorul navelor spaţiale ale NASA (Agenţia spaţială americană).

Ea poartă un mesaj universal pentru navele spaţiale având destinaţia dincolo de sistemul solar, care poate fi înţeles de orice inteligenţă extraterestră, care ar da, eventual, peste ea. El a fost, totodată, unul dintre primii savanţi, alături de Frank Drake, care a folosit un radiotelescop pentru detectarea semnalelor trimise deliberat, provenind din galaxiile apropiate, estimând că galaxia noastră este căminul a peste un milion de civilizaţii.

Contact, un roman de mare succes, care a fost adaptat pentru ecran la un an după moartea autorului, este cea mai cunoscută incursiune a lui Sagan în lumea ficţiunii, introducând principii ştiinţifice în lumea divertismentului. Deloc surprinzător, tema romanului este contactul cu extratereştrii. Principalul personaj, Ellie Arroway, detectează un semnal provenind de la o stea apropiată, o secvenţă repetată a primelor 261 de numere primare, deducând că acestea nu pot fi transmise decât de o civilizaţie extraterestră.

Se constată că mesajul este mult mai complex decât s-a crezut iniţial; el conţine, de fapt, proiectul unui aparat de zbor avansat. Fundamentaliştii religioşi, savanţii şi guvernele sunt în dispută dacă să fie construit şi, până la urmă, este selectată o echipă internaţională care să efectueze călătoria. Pe parcursul povestirii, Sagan împleteşte cunoştinţe complexe de matematică cu ficţiunea şi în punctele principale ale naraţiunii găsim trimiteri la profundele probleme referitoare la semnificaţia religiei şi spiritualităţii, umanităţii şi conştiinţei sociale.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …