Consulul onorific, de Graham Greene (comentariu literar, rezumat literar)

Henry Graham Greene (2 octombrie 1904, Berkhamsted, Marea Britanie - 3 aprilie 1991, Vevey, Elveția) - scriitor.

  • Titlul original: The Honorary Consul
  • Prima ediţie: 1973
  • Primul editor: Bodley Head (Londra)

Charley Fortnum, consulul onorific britanic, măcinat de alcoolism, trimis la post într-o regiune îndepărtată din nordul Argentinei, a fost răpit din greşeală. Rebelii de dincolo de graniţă, din Paraguay, intenţionaseră să-l captureze pe ambasadorul american. Fortnum poate că nu a fost ţinta, este acum ostatic şi va fi ucis în patru zile, dacă mai mulţi deţinuţi politici nu sunt eliberaţi în Paraguay. Generalul Alfredo Stroessner, care a condus Paraguayul în perioada 1954-1989 - deţine puterea numai datorită faptului că este patronat de americani. Dar Fortnum este mai mult un motiv de enervare, decât un avantaj, pentru că autorităţile britanice şi influenţa britanică sunt oricum neglijabile.

Singurul prieten al lui Fortnum este dr. Eduardo Plarr, sosit în urmă cu 20 de ani în Argentina, refugiat în adolescenţă, împreună cu mama sa paraguayană, lăsându-l în ţară pe tatăl său englez. În perioada copilăriei din Paraguay, Plarr fusese coleg de şcoală cu doi dintre răpitori şi sedativele administrate ostaticului lor reacţionează în contact cu alcoolul din sângele acestuia, ei cheamă un doctor. Dar motivele lui Plarr sunt suspecte, chiar pentru el însuşi: tatăl său este unul dintre deţinuţii a căror eliberare este solicitată de rebeli, el este şi amantul soţiei lui Fortnum.

La fel ca în celelalte romane ale lui, în Consulul onorific Greene manifestă preocupare faţă de legătura dintre politică, religie şi sex. Dar povara vinovăţiei de credincios nu mai este, ca în romanele anterioare, purtată de protagonist, ci de liderul grupului de răpitori, un preot caterisit. Şi dacă Plarr pare a fi neobişnuit de cinic pentru un bărbat de circa 30 de ani, originea cinismului său poate fi dată nu numai de vârsta autorului (Greene avea aproape 72 de ani când a scris romanul), ci şi de epoca în care a trăit.

Consulul onorific a fost publicat în anul în care Salvador Allende era răsturnat de la putere, în Chile, de generalul Augusto Pinochet şi de CIA.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …