Clopotul, de Iris Murdoch (comentariu literar, rezumat literar)

Dame Jean Iris Murdoch (15 iulie 1919, Phibsborough, Irlanda - 8 februarie 1999, Oxfordshire, Marea Britanie) - scriitor.

  • Titlul original: The Bell
  • Prima ediţie: 1958
  • Primul editor: Chatto & Windus (Londra)

Clopotul este general acceptat ca fiind cel mai bun roman de tinereţe scris de Iris Murdoch. Intriga romanului, care aparţine în mod clar genului de literatură anglo-irlandeză „de casă mare”, implică nefericitele relaţii tensionate ce iau naştere într-un grup de personaje retrase la mănăstirea benedictină Imber Court.

Aici, ele speră să rezolve problemele cu care se confruntau în lumea de afară. Acestea formează o secţiune reprezentativă a omenirii, şi anume cei slabi şi confuzi, ale căror necesităţi spirituale îi fac inapţi integrării alături de concetăţenii lor, bărbaţi şi femei, dar a căror dragoste de viaţă îi împiedică totuşi să accepte o viaţă contemplativă, ruptă de lumea din afară.

Eroul principal este Michael Meade, un fost preot şi învăţător, luptând să-şi reprime homosexualitatea şi care este torturat de remuşcări şi frustrare. Intriga se învârte în jurul planului privind repararea clopotului spart al comunităţii, un proiect care se dovedeşte zadarnic şi fără de sfârşit.

Instabila comunitate începe să se dezintegreze după sosirea a două persoane din afară. Dora Greenfield este soţia nefericită a lui Paul, un savant care studiază documentele de la Abaţie şi nu este sigur dacă trebuie sau nu să pună capăt mariajului. Toby Gashe este un tânăr care se simte atras atât de Dora, cât şi de Michael.

Clopotul a consacrat-o pe Iris Murdoch drept una dintre scriitoarele reprezentative ale literaturii britanice de ficţiune. El explorează incisiv interacţiunea tragică dintre membrii unei comunităţi, care se străduiesc să menţină echilibrul între propriile necesităţi şi dorinţe, şi cele ale celorlalţi, precum şi să înţeleagă dacă şi până unde poate fi trăită viaţa în conformitate cu idealurile spirituale.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …