Chaouia

Chaouia este un grup omogen (aproximativ 1 milion) în sânul vastului ansamblu disjunct al berberilor. Este localizat în masivul Aures (Algeria), munţi mijlocii situaţi între podişurile înalte de la Constantine şi deşertul Sahara, de la frontiera algero-tunisiană şi până la meridianul localităţii Biskra.

Două văi principale, una pe versantul nordic, cealaltă pe versantul sudic, şi toată marginea răsăriteană au o populaţie amestecată, berberofonă şi arabofonă.

Ca urmare a contrastelor dintre versantul nordic, care este tellian, şi cel sudic, unde se practică culturi irigate, la adăpostul palmierilor, Aures este singurul masiv muntos din Algeria unde au o oarecare importanţă seminomadismul pastoral şi transhumanta.

Însă agricultura are aici un rol mai important decât în cadrul echilibrului care s-a stabilit la imazirheni din Maroc.

Istoric

În Aures au avut loc, în noiembrie 1954, primele ciocniri din Războiul pentru independenţă algerian. Timp de 8 ani, armata franceză a ripostat, recurgând printre altele la incendierea pădurilor şi la instituirea de zone interzise, cu efecte negative foarte puternice asupra păstoritului.

Denumire: chaouia înseamnă literal „neciopliţi”, „sălbatici”; acest nume le-a fost atribuit de multă vreme de arabi, căci Leon Africanul îl foloseşte pentru populaţiile respective în secolul al XVI-lea.

Relatările călătorilor din secolul al XVIII-lea au introdus termenul în limba franceză. Acceptată de cei în cauză, în dialectul lor (tachaougt) denumirea a devenit ichaouggyin (singular achaouyi), dar se pare totuşi că ei preferă acum termenul de ayt waouras („cei din Aures”).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …