Cele mai mari invenţii din toate timpurile

Acestea sunt cele mai importante invenţii din toate timpurile, „cele mai importante” însemnând acele invenţii care au produs cel mai semnificativ impact asupra evoluţiei umanităţii de-a lungul istoriei. Ce se înţelege mai exact prin „impact”? Se referă acest termen la prelungirea vieţii, la uşurarea sau îmbunătăţirea acesteia, sau la schimbarea modului nostru de viaţă? Răspunsul îl constituie toate invenţiile şi poate chiar ceva mai mult - sau mai puţin - deoarece se consideră că importanţei unei invenţii nu i se poate aplica un set restrâns de criterii, ci aceasta trebuie privită la modul general.

Penicilina ar merita un loc în această listă, fiindcă aceasta a fost primul antibiotic, a salvat nenumărate vieţi (într-adevăr, infecţiile ar fi decimat răniţii din al doilea război mondial dacă n-ar fi existat penicilina) şi a favorizat crearea multor altor antibiotice. La o analiză mai atentă însă, nu putem caracteriza penicilina drept o invenţie, deoarece nu a apărut din senin, ca produs al gândirii creatoare.

Ea a fost descoperită în 1928, printr-o observare atentă: în timpul examinării unei capsule Petri care conţinea un stafilococ (o bacterie care provoacă boli la oameni şi animale), sir Alexander Fleming a observat că acesta fusese contaminat accidental cu mucegai şi că bacteriile ce intrau în contact cu mucegaiul dispăreau. Cercetările ulterioare au demonstrat că acel mucegai putea să ucidă o mare diversitate de bacterii, iar penicilina era pe cale să se nască (cu puţin înaintea declanşării celui de-al doilea război mondial, doi cercetători au reuşit să o sintetizeze sub o formă utilizabilă).

În schimb, telefonul a apărut fiindcă inventatorul său, Alexander Graham Bell, a visat la un dispozitiv care să le permită oamenilor să comunice la o distanţă mai mare decât îşi pot auzi vocile în mod direct. Acesta a muncit mult pentru a crea un astfel de aparat, până în ziua în care a rostit prin dispozitiv cuvintele: „Domnule Watson, vino aici, am nevoie de dumneata”.

Astfel, diferenţa esenţială dintre o invenţie şi o descoperire este reprezentată de faptul că prima este un act de creaţie pură, în timp ce a doua nu este. Totuşi, în unele cazuri nu este atât de simplu de stabilit cu precizie dacă un anumit lucru îşi are locul pe listă sau ce poziţie ar trebui să ocupe. De exemplu, insulina poate fi inclusă? Dar plasticul? Dar limbajul? Toate acestea au avut un impact major asupra umanităţii. Dar insulina, asemenea penicilinei, a fost descoperită. La fel şi plasticul. În schimb, limbajul este o capacitate specific umană, înrădăcinată în chimia creierului, şi a evoluat de-a lungul timpului. Cu alte cuvinte, limbajul este rezultatul evoluţiei, nu al unei invenţii.

O întrebare la care a fost necesar un răspuns în timpul alcătuirii acestei liste ar fi: Cum ar arăta viaţa noastră fără acea invenţie? De exemplu, dacă nu ar fi existat blenderul, cât de mare ar fi fost impactul? Nu prea mare (poate doar asupra barmanilor). Pe de altă parte, imaginaţi-vă viaţa fără telefon, televizor, radio, avion sau motorul cu ardere internă. Lucrurile ar sta cu totul altfel.

Există momente în care o sclipire de geniu propulsează trecutul direct în viitor, schimbându-ne definitiv cursul vieţii. Unele dintre cele mai importante invenţii au intrat deja în existenţa noastră de zi cu zi: roata, becul, avionul, telefonul, ochelarii, radioul, televiziunea etc. De la roată la maşina de spălat, de la tipar la imprimantă, povestea adevărată a modului în care aceste idei au devenit realitate este pe cât de interesantă, pe atât de uimitoare.