Ceahari

Ceaharii sunt un important grup mongol din China (Mongolia Interioară şi, secundar, Xinjiang), întâlnindu-se, în număr mai mic, şi în Mongolia (Selenga) (nu există o evidenţă separată a lor în cadrul mongolilor din China).

Crescători de animale nomazi, au fost treptat împinşi spre nord sub presiunea populaţiei han sau siliţi să se sedentarizeze. Deşi trăiesc foarte aproape de Beijing, nu sunt consideraţi cei mai sinizaţi mongoli.

De la sfârşitul secolului al XVI-lea au devenit budişti lamaişti şi nu au mai păstrat vestigii semnificative ale şamanismului. Organizarea socio-politică tradiţională s-a menţinut în mare parte neschimbată.

Aparţinând grupului central de limbi mongole, limba ceahară a servit, alături de tumetă, ca bază pentru mongola oficială din Mongolia Interioară. Este puternic concurată de chineză.

Istoric

La sfârşitul secolului al XIV-lea ceaharii alcătuiau una dintre cele şase miriade de mongoli orientali, teritoriul lor fiind situat la nord de Marele Zid Chinezesc.

Suveranii lor purtau titlul de Mare Han. Ultimul dintre aceştia, Ligdan Han, s-a remarcat prin lupta îndârjită pe care a dus-o singur împotriva manciurienilor, fiind până la urmă înfrânt în anul 1634. De atunci ceaharii, ca şi tumeţii, au fost regrupaţi în mai multe steaguri, din care se recrutau trupe ale puterii manciuriene.

După o revoltă, în 1675, steagurile respective au trecut sub administraţie manciuriană directă şi au fost deplasate spre nord. În prezent numărul mare de persoane de origine han care continuă să se stabilească în ţinuturile lor şi absenţa unei autonomii reale întreţine o stare de nemulţumire latentă.

Denumire: caqar, caxar, chahar.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …