Cartea neliniştii, de Fernando Pessoa (comentariu literar, rezumat literar)

Fernando Pessoa (pseudonimul literar al lui Bernardo Soares) (13 iunie 1888, Districtul Lisabona, Portugalia - 30 noiembrie 1935, Lisabona, Portugalia) - scriitor.

  • Titlul original: Livro do Desassossego
  • Prima ediţie: 1982, de Atica (Lisabona)

Cartea neliniştii este prezentată ca o „autobiografie din care lipsesc faptele” a lui Bernardo Soares, un asistent contabil solitar, întâlnit de Pessoa într-un restaurant din Lisabona.

Într-un text fragmentat, spart în sute de scurte secţiuni - unele purtând titluri cum ar fi „Arta visării efective pentru minţile metafizice” - Soares face reflecţii asupra artei, vieţii şi visării, observă schimbarea vremii şi scenele de pe străzile din Lisabona, meditează asupra inutilităţii existenţei şi recomandă tehnici de a trăi o viaţă fără sens.

Pessoa este cel mai bine cunoscut ca poet modernist, care şi-a prezentat poemele drept opere „heteronime” - publicate sub diferite pseudonime, însoţite de biografii fictive şi prezentând stiluri radical diferite.

Soares este un „heteronim” mai apropiat de autorul însuşi, decât oricare altul. El împărtăşeşte sentimentul lui Pessoa de a fi „scena goală, pe care diferiţi actori joacă diferite roluri”. Textul publicat a fost asamblat din fragmentele de proză scrise pe bucăţi de hârtie şi plicuri uzate, descoperite într-un cufăr după moartea lui Pessoa.

Există mai multe versiuni, bazate pe diferite selecţii şi aranjamente ale materialului. În principiu, cititorii sunt încurajaţi să-şi alcătuiască propria carte, croindu-şi calea prin text.

Deoarece esenţa atitudinii autorului este respingerea „vieţii reale” şi acţiunea în favoarea visurilor şi senzaţiilor, nu se întâmplă prea multe lucruri de luat în seamă în viaţa exterioară. Dar trăirea interioară, viaţa minţii, este sărbătorită în text, care este bogat, viguros, aforistic şi paradoxal.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …