Cartea lui Daniel, de E.L. Doctorow (comentariu literar, rezumat literar)

E.L. Doctorow (numele întreg: Edgar Lawrence Doctorow) (6 ianuarie 1931, Bronx, New York, Statele Unite - 21 iulie 2015, Manhattan, New York, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Book of Daniel
  • Prima ediţie: 1971

Cartea lui Daniel examinează natura şi eficacitatea diferitelor forme de protest politic în Statele Unite şi trecerea de la „Vechea Stângă”, a anilor 1940 şi 1950, la „Noua Stângă”, din anii 1960.

Pentru narator, Daniel Isaacson, este vorba de dificultatea de a se împăca cu testamentul politic lăsat de părinţii săi - corespunzând întru totul, cu excepţia numelui, cuplului Ethel şi Julius Rosenberg -, executaţi în urma acuzaţiilor că au transmis secrete nucleare Uniunii Sovietice, în 1953.

Romanul lui Doctorow se întreabă în ce fel se manifestă puterea politică în mâinile unor indivizi şi instituţii, şi ce se poate face pentru a contracara concentrarea şi abuzul de putere de către guvern şi corporaţii.

Pus să aleagă între radicalismul „curajos, dar patetic” al tatălui său şi declaraţiile anti-cultură, bicisnice şi sfidătoare ale lui Artie Sternlicht, care promite „să răstoarne Statele Unite cu nişte imagini”, Daniel este total deziluzionat şi sfârşeşte într-un impas. Primul este naiv şi uşor de strivit de către stat.

Ultimul îşi descoperă deplina realizare în Disneyland, un parc de distracţii, care propune „o cultură în stil stenografie, abreviată, pentru mase”.

Daniel trebuie să pună cap la cap diferite fragmente din viaţa sa, pentru a reconcilia moştenirea politică a activismului părinţilor săi, cu propria dezamăgire privind lumea.

Această mişcătoare carte despre proteste şi familie nu cade nici în credinţa optimistă că lupta personală poate învinge totul, nici în cea pesimistă, şi anume că orice fel de luptă politică este inutilă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …