Caracterizarea personajului Mandache din schiţa „Diplomaţie”, de I.L. Caragiale

Mandache este unul dintre cele trei personaje din schiţa Diplomaţie, I.L. Caragiale (ceilalţi doi fiind Iancu Verigopolu şi Stasache Panaiotopolu) care se descurcă în viaţa socială „prin protecţie de fuste”, cum ar fi spus Mihai Eminescu.

 Asupra lor planează bănuiala că patronează, mai mult sau mai puţin conştienţi, comerţul în natură pe care nevestele lor îl cultivă, pline de aplomb, cu farmecele feminine proprii. Miţa, consoarta lui nenea Mandache, de exemplu, „are o diplomaţie, domnule, e ceva de speriat”, după cum o recomandă încântat de calităţile ei soţul inocent (?): „Se uită aşa, nu ştiu cum, şi-l duce pe om cu vorba, şi iar se uită, şi iar cu vorba, şi iar se uită...”.

Virtuţile diplomaţiei Miţei s-au verificat în repetate rânduri, inclusiv cu ocazia delicatei zile de 1 aprilie 1901 când guvernul Sturdza a procedat în administraţia română la masive disponibilizări („suprimări”) de personal cărora le-a căzut victimă Caragiale însuşi. Nu însă şi nenea Mandache: graţie diplomaţiei nevestei şi repetatelor ei audienţe „la secretarul general, la ministru” şi la etcetera, funcţionarul nu doar îşi păstrează postul, ci beneficiază şi de o promovare („care va să zică înaintat!...”).

La ora desfăşurării acţiunii schiţei (de fapt, un alert dialog înfiripat „pe trotuar, la berărie”), Mandache „distrat şi cam nervos” - îşi aşteaptă cam de multişor jumătatea plecată într-o dificilă expediţie de „traducere” a unui bătrân „ciufut al dracului”, miza fiind un discount de două mii de lei într-o afacere imobiliară.

Date fiind mărimea sumei şi caracterul dificil al persoanei vizate, încercarea Miţei capătă valoarea unui veritabil test pe care „eminenta diplomată” („încântătoare - tinereţe, graţie, vioiciune şi un şic... un şic!”) îl trece cu brio, repurtând „un deplin triumf.

Autorul însuşi cade victimă irezistibilului farmec al femeii care, „dându-se cu scaunul foarte aproape” şi aruncându-i „nişte priviri de acelea la care nu se poate răspunde decât prin supunere”, îl determină rapid pe directorul „Moftul român” să-i trimită acasă gratis publicaţia - favoare pe care anterior, i-o refuzase bărbatului. Ouod erat demonstrandum. Sau cum exclamă nenea Mandache triumfător; „- Ţi-am spus eu, că are diplomaţia ei... Ai văzut cum te-a tradus?”.

Să înţelegem că de acum şi autorul va fi în contul ultimei probe de diplomaţie feminină a Miţei, unul dintre amanţii ei sau doar că avem de-a face cu o umanitate tip belle epoque intens socializată, uşor frivolă, având în centru femeia, beneficiată a tuturor cutumelor şi facilităţilor pe care i le aşterne la picioare codul cavaleresc de comportare masculină? Într-o astfel de lume a face servicii unei dame ori a o copleşi cu atenţie şi cu atenţii este o chestiune de onoare.

Cred că este greşită extragerea acestui univers din propriul canon şi judecarea lui a posteriori din perspectiva unui rigorism etic care nu-i este deloc consubstanţial. Mandache nu-şi bănuieşte soţia de infidelităţi grave nu pentru că este mai puţin perspicace decât noi, ci numai fiindcă paradigma lui morală diferă de a noastră.

Check Also

Caracterizarea personajului Mutul din nuvela „O reparaţie”, de I.L. Caragiale

Mutul din nuvela O reparaţie, de I.L. Caragiale, este unul dintre cei patru locatari ai …

Caracterizarea personajului Miţa Baston din drama „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale

Spre deosebire de Nae Girimea, Iordache, Didina Mazu, Ipistatul şi Catindatul care, fie sunt rătăciţi …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţele „Căldură mare”, „Five o’clock”, „Iniţiativa…”, „Inspecţiune”, „Justiţie”, „La Moşi”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Mitică”, „Proces-verbal”, „Tot Mitică”, „Tren de plăcere” şi „1 Aprilie”, de I.L. Caragiale

Gruparea textelor caragialiene unde apare nominal personajul, rezervă lectorului numeroase surprize şi revelaţii şocante ce …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţa „Ţal!…”, de I.L. Caragiale

Să-l urmărim puţin în acţiune pe Mitică, degajat de povara prejudecăţilor inerţiale şi etichetelor tendenţios-simplificatoare. …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţa „Inspecţiune”, de I.L. Caragiale

Camaradul Mitică din Inspecţiune, de I.L. Caragiale, este o apariţie halucinantă, enigmatică, nebuloasă şi neguroasă, …