Caracterizarea personajului Leanca din schiţa „Justiţie”, de I.L. Caragiale

Leanca din schiţa Justiţie este o „comersantă de băuturi spirtoase la Hanu Dracului”, nu foarte prosperă, dar preocupată, ca şi alte personaje ale lui I.L. Caragiale, de raporturi corecte cu autorităţile („- Plătim licenţa, domn’ judecător…”).

Ceva mai puţin corecte sunt relaţiile cu clienţii, dacă e să ne luăm după aprecierile lui Iancu Zugravu cu care se află în litigiu: „- ... Dumneaei zice, pardon, iar ai venit, mă porcule? că dumneaei n-are niciodată o politică vizavi de muşterii”.

Nici nu prea sunt motive pentru asta, prevenitul fiind un beţivan notoriu şi rău platnic, pe deasupra, în fraza: „vine dumnealui gol puşcă şi bea până se face tun”, sintagma „gol puşcă” însemnând lefter, fără o leţcaie în buzunar.

Paraponisită, logoreică, incoerentă, mitocancă în sensul originar al cuvântului, Leanca reclamă „pardon, onoarea mea, care m-a-njurat, şi clondirul cu trei chile mastică prima”, propoziţia, devenind, prin repetare şi utilizarea anacolutului, un refren comic cu efect irezistibil. De altfel, în pitorescul ciocnirii cuvintelor, în suprapunerile şi alunecările lor semantice stă interesul literar al acestei schiţe-scenetă.

Caragiale se află la ora scrierii sale, în 1893, în perioada „teatrală” a carierei, lucru vizibil cu ochiul liber în succesiunea trepidantă a replicilor bazată pe intuiţia infailibilă a creării de efecte umoristice din interferenţa aleatorie a unor linii discursive necongruente. Lipsită, ca personaj, de consistenţă, Leanca subzistă literar ca „voce”, ca pură expresie lingvistică.

Check Also

Caracterizarea personajului Mutul din nuvela „O reparaţie”, de I.L. Caragiale

Mutul din nuvela O reparaţie, de I.L. Caragiale, este unul dintre cei patru locatari ai …

Caracterizarea personajului Miţa Baston din drama „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale

Spre deosebire de Nae Girimea, Iordache, Didina Mazu, Ipistatul şi Catindatul care, fie sunt rătăciţi …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţele „Căldură mare”, „Five o’clock”, „Iniţiativa…”, „Inspecţiune”, „Justiţie”, „La Moşi”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Mitică”, „Proces-verbal”, „Tot Mitică”, „Tren de plăcere” şi „1 Aprilie”, de I.L. Caragiale

Gruparea textelor caragialiene unde apare nominal personajul, rezervă lectorului numeroase surprize şi revelaţii şocante ce …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţa „Ţal!…”, de I.L. Caragiale

Să-l urmărim puţin în acţiune pe Mitică, degajat de povara prejudecăţilor inerţiale şi etichetelor tendenţios-simplificatoare. …

Caracterizarea personajului Mitică din schiţa „Inspecţiune”, de I.L. Caragiale

Camaradul Mitică din Inspecţiune, de I.L. Caragiale, este o apariţie halucinantă, enigmatică, nebuloasă şi neguroasă, …