Bună ziua, tristeţe, de Francoise Sagan (comentariu literar, rezumat literar)

Francoise Sagan (pseudonimul literar al lui Francoise Quoirez) (21 iunie 1935, Cajarc, Franţa - 24 septembrie 2004, Honfleur, Franţa) - scriitor.

  • Titlul original: Bonjour Tristesse
  • Prima ediţie: 1954

Când Cecile, o puştoaică precoce de 15 ani, părăseşte internatul şcolii pentru a se duce să locuiască împreună cu tatăl său, Raymond, un văduv libertin, ea pătrunde într-o lume a decadenţei foarte deosebită de cea petrecută în mediul strict al şcolii de maici.

Cuplul tată-fiică duce o existenţă hedonistă împărţită între Paris şi Riviera franceză, constând în relaţii amoroase de scurtă durată, într-o societate care îşi permite orice fel de lux imaginabil, alcătuită din tot felul de personaje fascinante.

Dar existenţa lor veselă şi frivolă este ameninţată, doi ani mai târziu, când Raymond crede că s-a îndrăgostit de Anne Larsen, o fostă prietenă a mamei Ceciliei şi se alătură unor cercuri intelectuale, mult mai cumpătate.

Temându-se că-şi va pierde libertatea, Cecile, prin definiţie un enfant terrible, cere ajutorul iubitului ei, Cyril, şi a fostei concubine a tatălui său, Elsa. Dar complotul pe care îl pune la cale cu şiretenie se dovedeşte a avea consecinţe tragice, iar fericirea viitoare îi va fi afectată pentru totdeauna de tristeţe (tristesse).

 

Scris la numai 18 ani, acest prim roman al lui Francoise Sagan a devenit un bestseller peste noapte. Cu referiri sexuale explicite, celebrarea bogăţiei şi opulenţei, şi exprimarea unor dorinţe pentru persoane de acelaşi sex, cartea i-a şocat şi excitat pe primii săi cititori, pavând calea spre o societate mai permisivă în Franţa.

Sub faţada unei ingenue plictisite transpare portretul neliniştitor al unui copil care ar face orice pentru a-şi păstra stilul de viaţă oferit de singurul părinte pe care îl cunoaşte.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …