Bororo

Bororo este un subgrup fulbe din sudul Nigerului, al cărui teritoriu este cuprins între oraşele Fillinge, Dakoro, Tahoua şi Agadez (aproximativ 100.000 de persoane).

Păstori nomazi, trăiesc pe un teritoriu aproape tot timpul deşertic, cu excepţia sezonului ploios (circa 3 luni pe an). Sunt în permanenţă în căutare de păşuni şi de surse de apă pentru vite, de la care obţin produse lactate pentru consumul propriu sau pentru vânzare.

Se împart în două clanuri, alijam şi degrreeji, care la rândul lor sunt împărţite în linii şi sublinii. Spre deosebire de numeroşii fulbe sedentarizaţi, îşi apără cu înverşunare modul de viaţă nomad. Sunt organizaţi în tabere independente. Familiile sunt poligame şi trăiesc în incinte circulare împrejmuite cu crengi de copac (suudu).

Un sfat al bătrânilor veghează la respectarea datinilor. Nu practică un cult al strămoşilor, însă cred într-o lume populată de forţe supranaturale şi de duhuri. Pătrunderea islamului rămâne limitată, însă puţin câte puţin câştigă teren. Pe lângă fulfuldă, limba fulbilor, mai vorbesc hausa.

Obiceiuri

Rămân profund ataşaţi de cirezile lor, semn de prestigiu şi rang social. De două ori pe an se adună pentru două mari sărbători (Worso şi Geerewol).

Istoric

Spre deosebire de majoritatea fulbilor, care l-au urmat pe Osman Dan Fodio, convertindu-se la islam (la sfârşitul secolului al XVIII-lea), bororo, dornici să-şi păstreze tradiţiile şi viaţa nomadă, pentru a scăpa de constrângerile impuse de căpeteniile musulmane (ca şi de pătrunderea englezilor în Nigeria) şi-au părăsit teritoriul şi s-au stabilit la începutul secolului al XX-lea în sudul Nigerului. În 1973-1974 o secetă cumplită Ie-a decimat cirezile.

Denumire: terenul de bororo sau mbororo este folosit şi pentru ansamblul populaţiilor fulbe care au rămas nomade, din Caimerun, Nigeria etc.; wodaabe.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …