Bodh

Bodh este o populaţie din India (Himachal Pradesh şi Jammu Kashmir) (peste 50.000 de persoane).

Sunt în primul rând agricultori (cei mai mulţi fiind ţărani lipsiţi de pământ). Sunt patrilineari. Rezidenţa este patrilocativă, iar căsătoria cel mai adesea aranjată. Societatea este puternic ierarhizată.

Întâlnim în ordine pătura conducătoare (gyalpo sau nond), „miniştrii” (kahlon sau kharpan), agricultorii (mangrik, chezang sau bodh), meşteşugarii şi în sfârşit muzicanţii (mon, beda sau beta).

Cei mai mulţi sunt budişti, cei din Ladakh aderând la secta mahayana. Limba lor este apropiată de bhotia şi aparţine familiei lingvistice tibeto-birmane.

Istoric

Se pare că au migrat mult, astfel că istoria lor a depins de un context spaţio-temporal fluctuant. Stratificarea socială şi faptul că se autodenumesc Raghu-bansi Rajput (făcând referinţă la un statut de rang „regal”) lasă să se înţeleagă că întreţineau, ca multe alte grupuri tribale, relaţii destul de puternice de dependenţă şi de prestare de servicii când cu puterea hindusă, când cu cea mongolă. Fac parte dintre Scheduled Tribes.

Denumire: membrii populaţiei bodh din Jammu Kashmir sunt cunoscuţi sub numele de ladakshpa sau bodriksha, bhot, chazang, imaba sau jads în Himachal Pradesh.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …