Blândeţea nopţii, de Francis Scott Fitzgerald (comentariu literar, rezumat literar)

Francis Scott Fitzgerald (24 septembrie 1896, Saint Paul, Minnesota, Statele Unite - 21 decembrie 1940, Hollywood, Los Angeles, California, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: Tender is the Night
  • Prima ediţie: 1934
  • Primul editor: C. Scribner’s Sons (New York)

Francis Scott Fitzgerald, cronicarul suprem al boomului american postbelic şi al epocii jazzului, s-a inspirat din propria viaţă pentru a ilustra anii de dinaintea Marii Crize, o petrecere extravagantă continuă, alimentată de alcool.

Blândeţea nopţii s-a vândut bine, fiind în general bine primită, inclusiv de către scriitori ca Ernest Hemingway. Acţiunea se petrece în anii 1920 pe Riviera franceză, unde o frumoasă vedetă de cinema, de 18 ani, Rosemary Hoyt, este în vacanţă împreună cu mama sa. Aici îi cunoaşte pe Dick Diver, un psiholog american, şi pe bogata sa soţie, Nicole.

Victimă a abuzurilor tatălui ei, Nicole a fost internată într-un sanatoriu, unde a fost salvată de doctor, cu care s-a căsătorit. Rosemary intră în lumea sofisticată a înaltei societăţi şi se îndrăgosteşte de Dick, iar el de ea.

Un timp sunt fericiţi, până când se întâmplă o tragedie: un prieten al familiei Diver omoară un om, beat fiind la volan, iar Nicole are o cădere nervoasă. Idila începe să se destrame şi au loc diverse evenimente nefericite.

Este cel mai autobiografic roman al lui Fitzgerald, inspirat de şederea sa în sudul Franţei alături de un grup de expatriaţi decadenţi, iar familia Diver este întruchiparea lui Gerald şi Sara Murphy, un cuplu american încântător pe care autorul şi soţia sa Zelda îl cunoscuse.

Romanul prezintă şi acelaşi tratament psihiatric urmat de schizofrenica Zelda în Elveţia, ale cărui costuri uriaşe l-au îndepărtat pe Fitzgerald de literatură, aruncându-l în lumea scenariştilor hollywoodieni şi a băuturii, grăbindu-i moartea.

Dar viaţa reală nu a avut happy-end: spre deosebire de Nicole, Zelda nu s-a vindecat, rămânând în sanatoriu până la moarte, în 1948.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …