Blackfoot

Blackfoot este o confederaţie alcătuită din trei triburi de indieni din prerii, stabiliţi în rezervaţiile din Statele Unite (Idaho, Montana) şi din Canada (sudul provinciei Alberta) (circa 25.000 de persoane).

Se împart în siksika (blackfoot sau „picioare negre” propriu-zişi), kainah (blood sau „fraţi de sânge”) şi dikuni (piegan). Întreaga lor economie era bazată pe vânarea bizonilor. Organizau expediţii pentru a fura caii vecinilor şi, când aveau ocazia, îi jefuiau pe negustorii de blănuri. Purtau tunici caracteristice din piele cu ciucuri, brodate cu mărgele, iar pe cap îşi puneau podoabe mari de pene.

Practicau poligamia. Erau organizaţi în bande de vânători conduse de o căpetenie, care îi reprezenta în sfatul tribului, şi în confrerii militare. Astăzi se ocupă în special cu creşterea bovinelor şi beneficiază de unele venituri legate de turism sau provenite din vânzarea obiectelor de artizanat.

S-au convertit la catolicism, reuşind în acelaşi timp să păstreze o scrie de ritualuri vechi, ca de exemplu o variantă proprie a dansului soarelui, celebrată la fiecare solstiţiu de vară, pe care o numesc Grande Medecine Dance.

Limba lor, din familia algonkină, supravieţuieşte şi astăzi.

Istoric

Ocupau un teritoriu imens, care se întindea de la râurile Saskatchewanul de Nord şi Battle, din Canada, până la Yellowstone, în Montana. Reuşind să-şi procure cai şi arme de foc înainte chiar de a intra în contact direct cu albii, s-au arătat adeseori ostili acestora, fără să intre în conflict direct cu Statele Unite (cu care au încheiat un tratat în 1855) şi cu Canada (tratat încheiat în 1877).

Au purtat numeroase războaie cu indienii cree, assiniboine, dakota etc. şi au fost aliaţi cu Burţile Mari şi cu sarcee. Epidemia de variolă din 1837 i-a decimat în masă, iar exterminarea bizonilor de către albi în anii 1870-1880 i-a lăsat fără sursă de hrană.

Denumire: sunt mult mai cunoscuţi sub numele englezesc blackfoot decât sub echivalentul francez pied noir („picioare negre”).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …