Bine aţi venit în Hillbrowul nostru, de Phaswane Mpe (comentariu literar, rezumat literar)

Phaswane Mpe (10 septembrie 1970, Africa de Sud - 12 decembrie 2004, Johannesburg, Africa de Sud) - scriitor.

  • Titlul original: Welcome to Our Hillbrow
  • Prima ediţie: 2001
  • Primul editor: University of Natal Press

Bine aţi venit în Hillbrowul nostru este un roman înspăimântător şi totuşi sensibil, concentrându-se iniţial pe descrierea peisajului urban deprimant din Hillbrow, o zonă transformată în ghetou a Johannesburgului. Folosind diferite stiluri literare, cum ar fi realismul magic şi fluxul de conştiinţă, Mpe dezvăluie modul de viaţă postapartheid, inclusiv xenofobia interafricană, teroarea SIDA, abuzul de droguri, prostituţia şi pericolele răspândirii de zvonuri.

Cea mai mare parte a romanului este scrisă sub forma unei elegii pentru un fictiv şi decedat universitar din Hillbrow, Refentse. Odată cu primul rând al romanului, cititorul este informat despre moartea lui Refentse, o introducere potrivită pentru o poveste în care moartea joacă un rol important, împotmolite în această proză sumbră şi violentă sunt descrise vieţile şi morţile mai multor sud-africani, ale căror opţiuni de viaţă i-au dus la sinucidere, dependenţă de droguri, boală şi nebunie.

Sătenii furioşi şi plini de prejudecăţi din familia rurală a lui Refentse răspândesc zvonuri maliţioase despre „răul” ce zace în orăşeni, în timp ce locuitorii oraşului fie sunt măcinaţi de viciile existente în mediul lor, fie se străduiesc să-şi atingă ţelul propus în ce priveşte educaţia.

Prin juxtapunerea noilor şi vechilor atitudini faţă de îngrijirea sănătăţii, Mpe expune conflictele acute generate de o cultură dezvoltată pe baza formelor tradiţionale de vindecare, care sunt acum subminate de medicina modernă. Pentru a compara şi a scoate în evidenţă efectele politice, intriga romanului urmăreşte, ulterior, şi viaţa de la Oxford, din Anglia, a fostei iubite a lui Refentse, Refilwe, demonstrând că probleme similare, chiar dacă nu identice, infestează şi lumea „civilizată”.

De remarcat în acest roman este accentul pe care Mpe îl pune pe SIDA, o boală pe care el doreşte să o separe de stigmatul social. Refilwe, imitând sperietoarea de ciori din schiţa fostului ei iubit, ajunge să întruchipeze boala. Ea este un exemplu viu că boala există în preajma oricui, afectându-i chiar şi pe cei educaţi, harnici şi sensibili la pasiunile cele mai profunde.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …