Bhutanezi

Din punct de vedere cultural, bhutanezii sunt un ansamblu de populaţii destul de diferite, însă înrudite toate cu tibetanii. Ocupă partea centrală şi nordică a statului himalayan Bhutan.

Aceste populaţii alcătuiesc grupul politic dominant din ţară. Aşezările lor sunt concentrate în văile cu altitudine mijlocie (1.100 până la 2.600 de metri).

Câteva grupuri seminomade de crescători de iaci (bjop, brogpa) trăiesc în regiunile înalte (peste 3.500 de metri) din nord şi din extremitatea estică a ţării.

Religia dominantă, budismul tibetan, se suprapune peste cultul divinităţilor locale. De la est la vest, bhutanezii, se împart în trei mari grupuri lingvistice diferite, vorbind limbi tibeto-birmane din ramurile bodo şi tsangla.

Istoric

Bhutanul a fost unificat în secolul al XVII-lea de către ordinul de budişti tibetani Drukpa Kagyu, care a dat numele ţării (Drukyul).

În întreg ţinutul au fost înălţate fortăreţe (dzong), care au devenit sediile provinciale ale administraţiei şi clerului statului.

În 1907 a fost instaurată monarhia. Limba oficială, dzongkha, se învaţă în toate şcolile, însă ţara se caracterizează prin diversitate lingvistică şi etnică.

Naţiunea bhutaneză

Luat în sens naţional, temienul bhutanez înglobează şi populaţiile de origine şi de cultură nepaleze, în majoritate hinduse, care s-au stabilit în fâşia meridională de terenuri joase (300 de metri altitudine) începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Aceste populaţii sunt reunite de bhutanezii din nord sub numele de „cei de la frontiera din sud” (Ihotsampa).

Denumire: drukpa.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …