Bhumij

Bhumij este o populaţie din India (în principal în vestul Bengalului, Bihar, Orissa) (circa 530.000 de persoane).

Economia lor este bazată în principal pe agricultură (orez) şi pe sursele de trai oferite de pădure. În prezent mai mult de jumătate dintre ei sunt ţărani lipsiţi de pământ.

Aparţinând grupului munda, se împart în mai multe clanuri exogame, principalele fiind Hemrom, Helma, Chalki şi Saral. Filiaţia este patrilineară, iar căsătoriile aranjate. Familiile sunt în majoritate nucleare şi patrilocative. Societatea lor are în frunte un consiliu condus de un „ministru” (pradhan).

Sunt puternic hinduizaţi, însă mai păstrează cultul divinităţii satului, numită baram, ca şi al divinităţilor Singhbonga şi Dharam Devta. Pentru cultul acestor divinităţi este chemat un oficiant religios propriu (lava), în timp ce pentru ofrandele legate de ceremoniile funerare sau ceremoniile care urmează după naşterea unui copil se face apel la brahmani de rang inferior.

Au limbă proprie, derivată din mundari, dar vorbesc şi bengali, hindi sau orya, în funcţie de statul în care trăiesc.

Istoric

Vestigii ale unui sistem regal bhumij sunt prezente în Orissa şi Bihar. În epoca colonială, administraţia îi considera „tâlhari” (ca şi pe multe alte grupuri de pe platoul Chotanagpur). Rezistenţa lor la ocupaţia engleză a fost ilustrată de una dintre primele mari revolte ale grupurilor tribale din regiunea Bengal în 1832-1833.

Pentru a dobândi un statut superior, o serie de clanuri bhînnij au întreprins în a doua jumătate a secolului al XX-lea un proces de „kshatriyanizare” (ca multe grupuri de intuşabili sau de tribali), adică au revendicat un rang şi un statut corespunzător celei de-a doua varna, cea de kshatriya (războinici şi regi).

Mai târziu au cerut să le fie recunoscute valorile „tribale” pentru a se putea număra printre Scheduled Tribes.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …