Bătrânul şi marea, de Ernest Hemingway (comentariu literar, rezumat literar)

Ernest Hemingway (21 iulie 1899, Oak Park, Illinois, Statele Unite - 2 iulie 1961, Ketchum, Idaho, Statele Unite) - scriitor.

  • Titlul original: The Old Man and the Sea
  • Prima ediţie: 1952
  • Premiul Pulitzer pentru Literatură: 1953

Opiniile criticilor sunt divergente în privinţa romanului Bătrânul şi marea, scris de Hemingway într-un stil diferit de cel al operelor anterioare. În această miniatură perfect construită, se regăsesc multe din temele care l-au preocupat pe Hemingway ca scriitor şi bărbat. Rutina vieţii dintr-un sat cubanez de pescari este descrisă, în deschiderea cărţii, cu obişnuita economie de limbaj.

Hemingway dezvăluie viaţa pescarului Santiago într-un stil lipsit de artificii, elementar, la fel de elocvent ca o ridicare puternică din umeri a bătrânului. Cum vârsta şi norocul îi sunt potrivnice, Santiago ştie că trebuie „să vâslească mai departe decât ceilalţi”, mult mai adânc în apele din Gulf Stream. El mai are de jucat o ultimă dramă pe scena pustie, mărginită de mare şi cer.

Reapare aici celebra obsesie a lui Hemingway că bărbaţii dau măsura capacităţii lor sfidând şi învingând natura. Bătrânul îşi pune la încercare toate puterile când prinde în undiţă un merlin mai lung decât barca, pe care îl manevrează cu mâinile însângerate, pentru a-l aduce mai aproape şi a-l prinde cu harponul. În această luptă, el demonstrează capacitatea omului de a îndura greutăţile şi suferinţa pentru a învinge. Iar dragostea şi cunoaşterea profundă a mării, în toată cruzimea şi mila ei, îl ajută să izbândească.

Elementele fizice ale povestirii - mirosul bătrânului lup de mare, al sării şi sângelui de peşte, crampele, greaţa şi epuizarea lui Santiago, spasmele morţii şi agonia terifiantă a peştelui - contrastează cu aspectul eteric al luminii orbitoare şi al apei, al izolării şi mişcării unduitoare a mării. Iar naraţiunea trage, se desfăşoară şi smuceşte iar şi iar. Este o carte ce se citeşte pe nerăsuflate.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …