Bătălia de pe Marea de Azov (septembrie-octombrie 1941)

În timp ce Armata 4 română lupta la Odessa, armatele 3 română şi 11 germană au acţionat ofensiv pe direcţia generală Moghilev-Voznesensk-Berislav (pe Nipru) şi la nord de Marea de Azov pentru a manevra flancul stâng al trupelor sovietice care rezistau la Odessa.

La 10 august 1941, Armata 3 română a ajuns pe Bug, între Nikolaev şi Voznesensk, de unde a reluat, la 20 august, înaintarea spre Nipru, unde a respins, la nord de Berislav (între 1 şi 15 septembrie), încercările forţelor sovietice de a trece la est de fluviu în flancul şi spatele Armatei 11 germane. Cele mai grele lupte s-au dat la Fisch şi Sablukovka (3-5 septembrie), Balka (5 septembrie), Leontievka (7 septembrie) şi Gavrilovka (9 septembrie).

Concomitent, Armata 11 germană a forţat Niprul (30 august) la Berislav şi a continuat ofensiva cu corpurile 30 şi 49 armată spre est, obligând forţele sovietice să se retragă pe aliniamentul întărit dintre Balki şi Melitopol, la sud de marele cot al Donului. În timp ce Corpul 54 armată german înainta spre Crimeea, la rându-i, Armata 3 română a trecut şi ea Niprul pe la Berislav, înaintând spre est în spatele trupelor germane.

La 22 septembrie, Corpul de munte a primit ordin să înlocuiască Corpul 49 armată german, aflat în lupte grele cu inamicul la sud de Balki, în vederea deplasării acestuia spre Perekop. Acţiunea a fost executată până la 25 septembrie pe un front de circa 40 km, între est Balki şi Veseloe. Concomitent, la flancul sudic, a sosit Corpul de cavalerie român, care a fost introdus în luptă la sud de Veseloe, între diviziile 170 şi 72 infanterie germane.

La scurt timp, chiar în ziua în care Armata 11 germană declanşase ofensiva spre istmurile Crimeei (24 septembrie 1941) şi înainte ca dispozitivul trupelor române şi germane de la nord de Marea de Azov să fie închegat, armatele 6 şi 18 sovietice au contraatacat puternic cu infanterie şi tancuri pe întregul front dintre Balki şi Melitopol, cu intenţia de a pătrunde în flancul stâng şi spatele trupelor germane care înaintau spre Perekop.

Luptele au atins intensitatea maximă în perioada 27-29 septembrie, când sovieticii au reuşit să rupă frontul pe mai multe direcţii şi să se infiltreze adânc în spatele dispozitivului Corpului de munte român şi Corpului 30 armată german. Cu toată presiunea puternică executată de inamic, militarii români au luptat admirabil reuşind să consolideze continuu poziţia de apărare. Cele mai aprige încleştări le-au dus vânătorii de munte la Malaia Belozierka. În aprecierea generalului Gheorghe Avramescu, eroismul lor a fost sublim.

Pentru a bloca pătrunderea în adâncime a forţelor sovietice, Armata 11 germană a hotărât să întrerupă ofensiva spre Crimeea şi să readucă Corpul 49 armată la flancul stâng al Corpului de munte român, întărit cu Detaşamentul SS „Adolf Hitler”. Acesta a contraatacat la 29 septembrie spre Balki, reuşind să stabilizeze situaţia şi să depăşească până la 3 octombrie situaţia de criză. Concomitent, a fost eliminat şi pericolul creat la flancul sudic prin pătrunderea inamicului până la Elisavetovka (circa 10 km), la joncţiunea Diviziei 170 infanterie germană cu Brigada 8 cavalerie română.

O contribuţie importantă în această acţiune a avut-o Detaşamentul SS „Adolf Hitler”, adus în zonă de la flancul stâng al frontului, care a contraatacat în dimineaţa zilei de 2 octombrie, împreună cu unităţi române de cavalerie, restabilind situaţia. Imediat, armatele 3 română şi 11 germană au trecut la ofensivă spre est, concomitent cu ampla manevră de întoarcere executată de Grupul blindat „von Kleist” (două divizii blindate şi una motorizată) dinspre nord-vest, în spatele trupelor sovietice, pe direcţia Dnepropetrovsk-Mariupol.

Rezultatul a constat în încercuirea inamicului, în înfrângerea şi capturarea majorităţii forţelor sale până la 11 octombrie 1941. În cadrul bătăliei, Armata 3 română a participat cu şase brigăzi de munte şi de cavalerie (circa 75.000 de militari), capturând, împreună cu trupele germane, peste 100.000 de militari sovietici, 200 de tancuri şi 600 de tunuri. Înfrângerea forţelor sovietice la nord de Marea de Azov a permis Armatei 11 germane să reia ofensiva spre Crimeea, iar celorlalte forţe germane să se îndrepte spre Rostov.

Check Also

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813)

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813) este o victorie decisivă a Statelor Unite asupra …

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916)

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916) este o ofensivă aliată din …

Bătălia de pe Nil (1 august 1798)

Bătălia de pe Nil (1 august 1798) este o bătălie între flotele britanice conduse de …

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.)

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.) este un confruntare în care romanii conduşi de Scipio …

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863)

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863) este o bătălie din Războiul …