Bătălia de la Ploieşti (23-30 august 1944)

După Bucureşti şi zona înconjurătoare, la Ploieşti şi în zona petroliferă s-a desfăşurat o altă mare confruntare româno-germană, imediat după trecerea României de partea Naţiunilor Unite.

Urmărind să păstreze „cu orice preţ” bazinul petrolifer românesc (care pe lângă sonde, rafinării şi depozite de combustibil includea şi şoseaua şi calea ferată Bucureşti-Braşov spre trecătoarea Predeal, comunicaţie de importanţă strategică) şi să îndeplinească ordinul emis de Hitler în noaptea de 23 spre 24 august 1944, comandamentul german din zonă şi-a concentrat forţele (circa 29.000 de militari) în grupări compacte cu care a încercat să ocupe oraşul Ploieşti şi celelalte puncte de interes militar, să pună stăpânire pe rafinării, pe puţurile de extracţie şi pe mijloacele de transport ale petrolului.

În acest context, Corpul 5 teritorial român (comandant: generalul Constantin Vasiliu-Răşcanu), dispunând de aproximativ 23.000 de militari, a decis, în conformitate cu planul politico-militar să apere rafinăriile şi instalaţiile petrolifere etc. constituind mai multe grupări tactice care au angajat inamicul într-o clară şi eficientă concepţie. Iniţial au fost atacate „insulele” mai mici de rezistenţă germană, apoi grupările de forţe mai mari, cea mai puternică fiind dispusă la Păuleşti. Dacă la început raportul de forţe a fost favorabil inamicului, pe parcurs acesta s-a modificat rapid în favoarea românilor, prin sosirea în zonă a noi trupe devenite disponibile prin înfrângerea forţelor germane din alte zone ale ţării şi prin sosirea trupelor sovietice.

Declanşate încă din noaptea de 23 spre 24 august 1944, luptele dintre unităţile române şi germane s-au generalizat rapid în întregul spaţiu prahovean. Cele mai dificile s-au desfăşurat la Moreni, Câmpina, Buda, Târgşorul Nou, în pădurile Pahărniceasca şi Ţigăneasca, la Băicoi şi Bucov, în împrejurimile şi interiorul oraşului Ploieşti, unde trupele române au rezistat eroic încercărilor făcute de forţele germane pentru a pătrunde în localitate şi a o transforma în centru de rezistenţă.

Până în seara zilei de 30 august 1944, forţele militare române din Ploieşti şi împrejurimi au realizat joncţiunea la toate intrările din oraş cu forţele care atacau din exterior. În ultima fază a luptelor, la est de Ploieşti au acţionat şi unităţi ale Diviziei 18 infanterie române şi ale Brigăzii 6 infanterie moto sovietice, sosite de pe frontul din estul ţării.

Lovitura decisivă asupra celei mai puternice grupări de forţe germane, grupată în pădurile Păuleşti şi Misleanca, a fost executată în dimineaţa zilei de 31 august 1944 printr-un puternic atac concentric dat de patru grupări de forţe, la scurt timp după ce o masivă coloană germană încercase să iasă din încercuire prin sectorul Găgeni-Păuleşti. Forţele grupării inamice, care reuşiseră să rupă frontul încercuirii, au fost blocate la sud de Văleni şi apoi capturate la Slănic Prahova de către elevii Şcolii de ofiţeri de infanterie nr. 1.

Prin această acţiune, ultimele trupe germane din Valea Prahovei au fost definitiv înfrânte. Astfel, într-un timp foarte scurt, forţele militare române au obţinut, la început singure, apoi în colaborarea cu trupe sovietice, o strălucită victorie, provocând inamicului mari pierderi umane (circa 13.000 de militari - 1.500 ucişi, peste 2.300 răniţi şi 9.070 prizonieri, între care 3 generali, 1.470 de ofiţeri şi 1.131 de subofiţeri) şi materiale de război (260 de tunuri, numeros armament, 1.300 de autovehicule etc.). Pierderile proprii s-au cifrat la 800 de morţi şi răniţi.

Check Also

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813)

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813) este o victorie decisivă a Statelor Unite asupra …

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916)

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916) este o ofensivă aliată din …

Bătălia de pe Nil (1 august 1798)

Bătălia de pe Nil (1 august 1798) este o bătălie între flotele britanice conduse de …

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.)

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.) este un confruntare în care romanii conduşi de Scipio …

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863)

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863) este o bătălie din Războiul …