Bătălia de la Kerci (noiembrie 1941 – mai 1942)

În ansamblul operaţiilor militare din Crimeea, Peninsula Kerci a avut o importanţă deosebită, făcând legătura cu Peninsula Taman, cu Kubanul şi în continuare cu Caucazul.

Concomitent, pentru sovietici ea mai constituia punctul de pornire pentru o eventuală ofensivă spre Sevastopol şi apoi spre nord pentru „întoarcerea” flancului sudic al întregului front german. La sfârşitul anului 1941, pentru a veni în sprijinul trupelor care se apărau încercuite la Sevastopol, înaltul comandament sovietic a executat o amplă operaţie de desant în peninsula Kerci.

În urma unor lupte extrem de grele, forţele germane şi române (brigăzile 8 cavalerie şi 4 mixtă munte române şi Detaşamentul motorizat „colonel Korne”) au reuşit să oprească înaintarea trupelor sovietice şi să stabilizeze frontul pe aliniamentul Koktebel, Azimovka, vest Vladislavovka, Kiet, fapt care a permis comandamentului german să aducă în zonă noi forţe (diviziile 10 şi 18 infanterie române şi 132 şi 170 infanterie germane).

Contraofensiva a fost declanşată la 15 ianuarie 1942, concomitent cu o nouă debarcare efectuată de sovietici la Sudak (circa 7-8 batalioane, care au încercat să înainteze spre nord şi est pentru a întoarce frontul româno-german şi a face legătura cu trupele proprii de la Feodosia).

În final, acţiunea sovietică avea să fie anihilată până la 28 ianuarie 1942, în perioada următoare luptele căpătând un caracter local, în pofida încercării efectuate de trupele sovietice, la sfârşitul lunii februarie, de a rupe frontul în zona Tulumceak, Kiet.

La începutul lunii mai 1942, comandamentul german a decis să elimine prezenţa militară sovietică din peninsula Kerci şi să treacă apoi la atacul final al Sevastopolului. Ofensiva a fost declanşată la 8 mai, forţele germane şi române (Corpul 7 armată) reuşind să elimine într-un timp scurt prezenţa militară sovietică din peninsula Kerci.

Rapida victorie germană şi română s-a datorat excelentei pregătiri asigurate de generalul Erich von Manstein (generalul român Platon Chirnoagă a apreciat că în Kerci s-a desfăşurat o bătălie „de concepţie napoleoniană”) şi gravelor greşeli de comandament şi de execuţie săvârşite de către sovietici.

Check Also

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813)

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813) este o victorie decisivă a Statelor Unite asupra …

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916)

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916) este o ofensivă aliată din …

Bătălia de pe Nil (1 august 1798)

Bătălia de pe Nil (1 august 1798) este o bătălie între flotele britanice conduse de …

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.)

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.) este un confruntare în care romanii conduşi de Scipio …

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863)

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863) este o bătălie din Războiul …