Bătălia de la Harkov (februarie-mai 1942)

Concomitent cu acţiunile militare desfăşurate în Crimeea şi Kerci, aprige încleştări s-au desfăşurat şi la sud de Harkov, unde înaltul comandament sovietic a conceput şi executat, în decembrie 1941, o ofensivă de mare amploare, reuşind să înainteze la vest de Izium până pe aliniamentul Novo Komo, vest Lozovaia, Samoilovka, Braghimovka (90 km est de Krasnograd), şi să realizeze un intrând cu o lăţime de 30-40 km şi o adâncime de 50 km, de unde ameninţau serios cele două centre vitale cucerite de germani la vest de Doneţ: Harkov şi Dniepropetrovsk.

Situaţia era agravată de faptul că germanii nu aveau în zonă rezerve disponibile pe care să le introducă în luptă pentru a limita pătrunderea inamicului, în acest context, Grupul german de armate „Sud” a apelat la diviziile 1 şi 2 infanterie române, aflate în Transnistria, cu misiune de pază şi siguranţă, şi la Detaşamentul de schiori „colonel Rotta”, constituit de Divizia 3 munte.

Ulterior, în zonă, au mai fost aduse diviziile 4 şi 20 infanterie, forţele române de la sud de Harkov fiind subordonate Corpului 6 armată (comandant: generalul Corneliu Dragalina). A urmat o amplă bătălie de iarnă, în lunile februarie-martie 1942, în care forţele române au contribuit la limitarea pătrunderii trupelor sovietice spre Krasnograd şi la stabilizarea frontului. Cele mai grele lupte s-au dat în zona Lozovaia.

Ulterior, înaintea declanşării bătăliei de vară spre Stalingrad şi Caucaz, înaltul comandament german a decis să execute, în mai 1942, o ofensivă concentrică la sud de Harkov pentru a lichida intrândul realizat de forţele sovietice. În acest scop a conceput o acţiune de fixare pe latura de vest a intrândului şi o acţiune ofensivă dinspre sud. Acţiunea germană a fost anticipată de comandamentul sovietic, care a conceput o acţiune „în cleşte”, la nord şi la sud de Harkov.

În sectorul de nord, ofensiva sovietică a fost oprită de o divizie blindată germană, la Nepokitaia desfăşurându-se una dintre cele mai mari bătălii de tancuri care avuseseră loc până atunci pe frontul de est. La sud de oraş, forţe ale Frontului sovietic de „Sud-Vest” au reuşit să pătrundă în dispozitivul german circa 50 km, până la est de Krasnograd, în imediata apropiere a flancului stâng al Corpului 6 armată. După lupte înverşunate, forţele germane şi române au limitat pătrunderea inamicului, constituind un puternic aliniament defensiv.

La scurt timp, la 17 mai, Grupul german de armate „Sud”, comandat de feldmareşalul Freiherr von Bock, a trecut, la rându-i, la contraofensivă, acţionând cu Grupul blindat „Kleist” de la sud spre nord, pe direcţia Slaviansk-Izium, pentru a ajunge în spatele forţelor sovietice aflate la sud-vest de Harkov. Până la 18 mai, trupele germane au înaintat spre nord 40-50 km, atingând cursul mijlociu al Doneţului la Petrovskoe (30 km sud-vest de Izium), după care, la 23 mai, Grupul blindat „Kleist” a realizat joncţiunea, la 10 km sud de Balakleia, cu trupele Armatei 6 germane, care înaintau dinspre nord, interceptând complet căile de comunicaţie ale trupelor sovietice care luptau în intrând.

În acest context, Corpul 6 armată român a primit misiunea să treacă la ofensivă la nord şi la sud de Lozovaia. Datorită rezistenţelor puternice opuse de inamic, atacul a progresat încet, Divizia 1 infanterie reuşind totuşi să ocupe, la 25 mai, localitatea Lozovaia. Ofensiva a continuat apoi spre nord, spre Krasnopavlovka, şi apoi spre nord-est, atingând valea Bereka, până la 26 mai forţele sovietice fiind fracţionate în trei mari grupuri şi apoi înfrânte până la sfârşitul lunii. După lichidarea intrândului sovietic de la sud de Harkov, în mai 1942 şi după cucerirea Sevastopolului, în iulie 1942, Hitler a ordonat executarea unei ample ofensive spre Stalingrad şi spre câmpurile petrolifere din estul Caucazului.

 

Check Also

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813)

Bătălia de pe Tamisa (5 octombrie 1813) este o victorie decisivă a Statelor Unite asupra …

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916)

Bătălia de pe Somme (1 iulie – 13 noiembrie 1916) este o ofensivă aliată din …

Bătălia de pe Nil (1 august 1798)

Bătălia de pe Nil (1 august 1798) este o bătălie între flotele britanice conduse de …

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.)

Bătălia de la Zama (202 î.Hr.) este un confruntare în care romanii conduşi de Scipio …

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863)

Bătălia de la Wilderness (30 aprilie – 6 mai 1863) este o bătălie din Războiul …