Batak

Batak este un grup de populaţii din Indonezia, trăind în nordul insulei Sumatra (Sumatra Utara) (circa 4,1 milioane de persoane). Practică agricultura pe platourile înalte (orez, zarzavaturi). După dobândirea independenţei Indoneziei au migrat masiv la Medan (capitala provincială) şi Jakarta.

Se împart în:

  • dairi-pakpak (la vest şi nord-vest de lacul Toba, în jurul Sidikalangului);
  • karo (în nord, în jurul Kabanjaheului);
  • sinialungun (la est şi nord-est de lacul Toba, în jurul Pematang Siantarului);
  • toba (pe insula Samosir, dar şi la sud-est, sud şi sud-vest de lacul Toba);
  • angkola (la sud faţă de cei dinainte, în jurul Sipirokului, şi pe insulele Simeuloe şi Banyak);
  • mandailing (şi mai la sud).

Toate aceste subgrupuri au tui sistem de rudenie patrilinear, iar rezidenţa este virilocativă. Familiile nucleare fac parte dintr-o familie extinsă descinzând dintr-un strămoş comun. La rândul ei, familia extinsă ţine de un clan local (marga), exogam, care consideră că are aceeaşi origine cu alte clanuri purtând acelaşi nume. Acestea se regăsesc uneori, de la un subgrup la altul, în tot teritoriul batak. Între aceste clanuri, schimburile matrimoniale se supun schemei clasice a sistemului de schimb generalizat.

Ansamblurile de trei clanuri în relaţie de schimb matrimonial (clanul persoanei respective, clanul „donatorilor de femei” pentru acesta şi clanul „primitorilor de femei” de la acesta) constituie unitatea de bază a societăţii. Satele, alcătuite din mai multe clanuri,  erau  grupate  în  comunităţi teritoriale. Societatea nu era ierarhizată (în nobili, oameni de rând şi sclavi) decât la toba şi la simalungun. Până în secolul al XIX-lea, au recunoscut autoritatea supremă şi ereditară a unui Si Singamangaraja, cu rol în principal religios.

Vechea religie era întemeiată pe credinţa într-o divinitate supremă care guverna cele trei lumi: de sus, din centru (lumea noastră) şi de jos, având fiecare propria sa divinitate conducătoare. Aveau şi un cult al strămoşilor, a cărui primă fază era reprezentată de ceremoniile funerare.

Osemintele erau păstrate într-o clădire specială la karo şi în sarcofage de piatră la toba. Şamanii ţineau legătura cu spiritele. Creştinarea nu a eliminat complet credinţa în spirite (care a dat chiar naştere unei religii sincretice întemeiată pe cultul acestora, parmalim). O parte dintre karo, refractari faţă de creştinism, s-au convertit la o formă de hinduism.

Vorbesc un ansamblu de limbi înrudite, proprii fiecare unui anumit subgrup, aparţinând grupului de limbi malaio-polineziene de vest. Fac însemnări pe scoarţă de copac, în limba toba, folosind un alfabet silabic propriu, înrudit cu scrierea malaieză veche.

Arta

Sunt cunoscuţi pentru arhitectura în lemn şi pentru ţesăturile tradiţionale.

Istoric

Retrase pe platourile lor înalte, populaţiile batak erau renumite pentru cruzimea şi antropofagia lor (într-adevăr, în unele cazuri, practicau sacrificii umane şi antropofagie judiciară). Multă vreme s-au arătat ostili oricărei pătrunderi străine. Istoria ţinutului batak a rămas şi acum destul de puţin cunoscută.

Se ştie totuşi că au fost în contact cu călători veniţi din vest (India şi Orientul Mijlociu) foarte de timpuriu. Astfel, portul Barus de la Oceanul Indian, prin care se exportă camfor până în zilele noastre, este menţionat de Ptolemeu sub numele de Barusai.

Mulţi termeni folosiţi de populaţiile batak demonstrează clar o influenţă posterioară a sanscritei. Închiderea ţinutului batak începând din secolele XIV-XV a fost poate o reacţie de apărare împotriva agresiunii regatelor malaieze musulmane. Prin islamizarea ţinutului mandailing în jurul anilor 1830-1840 şi creştinarea ţinutului toba între 1860 şi 1900, ţinutul batak a reluat legăturile cu lumea exterioară.

Denumire: numai toba acceptă fără rezerve numele de batak, respins mai mult sau mai puţin violent de celelalte grupuri, în special de karo şi mandailing.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …