Barga

Barga este un grup mongol din China, stabilit în Mongolia Interioară, în liga Hulunbuir (circa 75.000 de persoane).

Se împart între steagul vechilor barga - unde reprezintă aproape un sfert din populaţie, trăind alături de numeroşi evenki (de unde importanţa mai mare a şamanismului şi mai slabele influenţe lamaiste) şi vorbind dialectul vechea-barga - şi steagurile de dreapta şi de stânga ale noilor barga, unde reprezintă populaţia majoritară şi vorbesc dialectul noua-barga. Cele două dialecte sunt apropiate de mongola buriată.

Crescători nomazi de animale, şi-au păstrat clanurile (hala) şi sunt exogami. Ritualurile colective cu obo, menite să asigure prosperitatea colectivă, au fost reluate de câţiva ani.

Istoric

Originari din valea Barguzinului, de la est de lacul Baikal, au migrat spre est sub dinastia mongolă Yuan şi s-au stabilit în prima parte a secolului al XVI-lea la nord de munţii Hingan. în secolul al XVII-lea au fost organizaţi în steaguri (khochuu) de către Imperiul manciurian. Mai întâi cele nouă steaguri ale vechilor barga, apoi cele opt steaguri ale noilor barga (la origine halhaşi şi buriaţi veniţi din Mongolia învecinată).

În 1912, ca urmare a căderii dinastiei manciuriene şi a proclamării independenţei Mongoliei, căpeteniile barga au hotărât să se integreze în Mongolia autonomă. Însă, în 1915, un acord tripartit chino-ruso-mongol a transformat Barga într-o zonă specială a Chinei, suprimată în 1920, când Barga a trecut sub administraţie chineză, iar colonizarea chineză a devenit tot mai intensă.

De atunci, barga au militat intens pentru independenţa mongolilor din China, acţiune încurajată de japonezi care considerau că prin controlul asupra Manciuriei şi al Mongoliei îşi pot crea un punct de sprijin pentru cucerirea Chinei.

Barga a fost inclusă, alături de partea orientală a Mongoliei Interioare, în „statul manciurian” (Mandchukuo) creat de japonezi în 1932. Grupurile barga din Hulunbuir au fost incluse în Regiunea autonomă Mongolia Interioară în 1948. Descendenţii celor refugiaţi în Mongolia în 1910 şi 1915 s-au stabilit în provinciile Dornod şi Tov ale acestei ţări.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …