Banjar

Banjar este o populaţie din Indonezia, trăind în sudul insulei Borneo (Kalimantan Selatan), în capitala sa, Banjamiasin, şi în jurul gurii de vărsare a râului Kelai, pe coasta estică. Mulţi dintre ei s-au stabilit în provincia Kalimantan Tengah (centrul insulei Borneo).

Un număr mare de emigranţi banjari sunt prezenţi de asemenea în Sabah (stat malaezian din nordul insulei Borneo), în provincia Riau (pe coasta estică a Sumatrei) şi în sudul Malaysiei (circa 3,6 milioane).

Mari cultivatori de orez, banjarii au pus în valoare terenurile mlăştinoase joase de la confluenţa fluviilor Kahayan şi Barito prin construirea de canale de drenaj, şi mlaştinile de la marginea mării, unde au elaborat tehnici de cultură adaptate la oscilaţiile de nivel sezoniere ale apei.

Au exportat aceste tehnici în Malaysia şi în regiunea Jambi din Sumatra, unde au format comunităţi. Mai cultivă piper şi porumb. Pescuitul joacă de asemenea un rol important în economia lor.

Pe lângă acestea, mai sunt cunoscuţi pentru măiestria cu care prelucrează fierul. Orăşelul Negara numără mai multe sute de ateliere de fierărie care furnizează unelte şi săbii pentru o bună parte a zonei indoneziene a insulei Borneo. Au un sistem de rudenie nediferenţiat. Sunt musulmani încă de la începutul secolului al XVII-lea, iar limba lor aparţine grupului de limbi malaio-polineziene de vest, fiind apropiată de malaeză, dar cu o puternică influenţă javaneză.

Istoric

Câteva vestigii hinduiste confirmă tradiţia locală conform căreia în vechime ar fi existat un regat malaez hinduizat, numit Negara Dipa. În secolul al XIV-lea acest regat, a cărui capitală era deja stabilită la Banjarmasin, a intrat în aria de influenţă a regatului javanez Majapahit, căruia i se datorează introducerea în cultura locală a unor importante elemente venite din Java (meşteşuguri, muzică, dans, wayang).

Banjamiasin făcea parte dintr-o adevărată reţea comercială, ce se întindea de la est de Java până în Malacca şi Aceh, în lungul căreia sa răspândit progresiv islamul (secolele al XV-lea şi al XVI-lea). Banjar-masinul a devenit capitala unui sultanat, prosper datorită cultivării şi exportării piperului. Cucerirea olandeză din 1806 a pus capăt existenţei sale.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …