Bangala

Bangala sunt vorbitorii de limbă lingala din Republica Democrată Congo.

Nu există o populaţie care să poarte numele de bangala. Este de fapt o „creaţie” a europenilor; fiindcă în perioada sosirii lor (1890), lingala - limbă bantu, având la bază mai multe graiuri înrudite (cel mai important fiind bobangi) folosită în lungul fluviului Congo, la nord de Kinshasa - era limba de comunicare utilizată în ţinut, ei au numit „bangala” populaţiile riverane dintre oraşele Mbandaka şi Lisala.

Ansamblul de grupuri diverse care locuiesc în această regiune mlăştinoasă, trăind din pescuit, comerţ şi agricultură, este desemnat astăzi prin termenul generic de „oamenii apei”.

În perioada colonială, lingala a fost răspândită de către armată, administraţie, comerţ, o serie de misiuni creştine şi şcoli. Astăzi este una dintre cele patru limbi naţionale.

Utilizată în regiunea Kinshasa, vehiculată prin mass-media şi prin cântece, vorbită de asemenea într-o parte a Republicii Populare Congo şi a Republicii Centrafricane, ea dă dovadă de o mare vitalitate.

În zilele noastre, congolezii au început să-i numească bangala pe vorbitorii acestei limbi, aşa cum li se spune baswahili celor care vorbesc swahili.

Denumire: termenul bangala (prefixul marcând pluralul urmat de un radical, literalmente „ngalaii”) se bucură de o asemenea notorietate încât foarte rar se mai foloseşte radicalul singur (ngala), aşa cum ar fi normal.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …