Balti

Baltii sunt un grup etnic din Pakistan (Northem Areas) şi India (Jannnu Kashmir), ocupând insular înălţimile din partea de mijloc a văii superioare a Indusului sau văile râurilor adiacente (aproximativ 220.000 de persoane).

Linia de demarcaţie stabilită de armistiţiul din 1949 îi separă pe băltii propriu-zişi, care trăiesc în Baltistan (în Pakistan), de puriki, care locuiesc în Ladakh, de partea indiană Şi unii şi ceilalţi sunt, înainte de toate, mici crescători de animale şi agricultori.

Mulţi migrează spre oraşele de la câmpie în căutare de locuri de muncă sau se angajează ca purtători de poveri (alpinism, trekking).

Microstatele lor tradiţionale sunt organizate sub conducerea unor dinastii care, ca în întreaga lume tibetană occidentală, sunt considerate de origine străină, în acest caz musulmană. Limba folosită este tibetana.

Istoric

Provin din amestecul dintre populaţiile „darde” (indo-ariene) şi populaţiile tibetane, la fel ca şi ladakhi şi zangskari, de care s-au separat în secolul al XV-lea când au renunţat la budism şi s-au convertit la islamul şiit.

Ca şi Purikul, Baltistanul a beneficiat de pe urma eforturilor de dezenclavizare care au dus la un început de dezvoltare economică, însă şi la importante transformări sociale. Există tensiuni permanente între puriki şi vecinii lor, ladakhi, budişti, pe de o parte, şi kashmiri (musulmani sunniţi).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …