Balkari

Balkarii sunt o populaţie care trăieşte în Republica Kabardino-Balkară din cadrul Federaţiei Ruse (12.300 km2, capitala Nalcik), situată între Republica Karaceai-Cercheză la vest şi Republica Osetia de Nord la est (circa 90.000 de persoane).

Balkarii locuiesc în văile superioare ale afluenţilor Terekului. Se împart în cinci grupuri (balkari propriu-zişi, bezengi, hulami, cegenii, urusbi sau baksani). Cei mai mulţi sunt agricultori (cereale, viţă de vie), crescători de animale (oi, bovine, cai etc.), apicultori.

Începând din anii 1930 au coborât în văi, dar înainte locuiau în sate mari situate sus în munţi, uneori fortificate şi înzestrate cu turnuri de apărare. Familiile, restrânse şi conduse de un patriarh, celebrau diferite ritualuri legate de focul din vatră. Ca şi la ceilalţi munteni din Caucaz, diviziunea pe sexe a muncii era foarte riguroasă, exogamia obligatorie şi existau practici de evitare a familiei socrilor.

Balkarii sunt musulmani sunniţi. Elemente ale vechiului păgânism au supravieţuit multă vreme (practici magice, teama de deochi, cultul divinităţilor protectoare ale vitelor, venerarea copacilor şi pietrelor sacre etc.).

Vorbesc o limbă turcică din grupul kâpceak, apropiată de karaceai, de care nu se deosebeşte decât printr-o mai pronunţată influenţă a limbilor vecine (indo-europene cum ar fi oseta, ibero-caucaziene cum ar fi kabarda şi cecena). Balkara a fost folosită doar oral până m primii ani ai epocii sovietice.

Istoric

Balkarii sunt îndeaproape înrudiţi cu karaceaii, de care s-au despărţit în preajma secolului al XV-lea emigrând, sub presiunea kabarzilor, din Kuban în văile nordice ale Caucazului, populate până atunci de oseţi, pe care i-au dislocat sau i-au asimilat.

De atunci, istoria lor a fost similară cu cea a karaceailor, cu toată distanţa care îi separa: supunerea de către kabarzi şi adoptarea sistemului feudal al acestora, relaţii cu hanatul Crimeei ce au condus la adoptarea islamului sunnit, acceptarea fără împotrivire a autorităţii ruseşti începând din 1827, deportarea în Asia Centrală în 1944, sub acuzaţia de colaborare cu ocupanţii nazişti, reabilitarea în 1957 şi întoarcerea pe teritoriul lor, asociat de la începutul epocii sovietice cu cel al kabarzilor.

Denumire: nialkari, taulula.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …