Bajau

Bajau este un grup de populaţii dispersate în sudul Filipinelor, în nordul insulei Bomeo (statul Sabah din Malaysia Orientală) şi pe o suprafaţă întinsă din estul Indoneziei (aproximativ 800.000 de persoane).

Este ansamblul cel mai răspândit în Asia de Sud-Est insulară. Cercetări recente au pus în evidenţă existenţa a 11 subgrupuri dialectale, respectiv: Abaknun, Yakan, Sibuguey, Zamboanga, Sulu-nord, Sulu-central, Sulu-vest, Sulu-sud, Jama Mapun (în Filipine), Sabah (Malaysia) şi Indonezia.

Cei care trăiesc în nord-vestul insulei Borneo şi în Mindanao sunt agricultori şi crescători de animale sedentari, însă cei mai mulţi bajau au strânse relaţii cu marea. Odinioară seminomazi, trăiesc în general din pescuit şi din colectarea produselor mării, în sate construite pe apă.

Toate grupurile bajau au, se pare, un sistem de rudenie cognatic.

Înainte de recenta lor adeziune la islam, venerau o divinitate supremă pe care o numeau Tuhan („Domnul”), inaccesibilă direct, însă căreia i se adresau prin intermediul strămoşului lor originar, Umboh („bunicul”). Aveau şi un cult închinat spiritelor anumitor locuri (saitan).

Vorbesc dialecte aparţinând grupului de limbi malaio-polineziene de vest, toate înrudite între ele.

Confuzii

Sunt adeseori confundaţi, în mod eronat, cu diverse grupuri de orang laut („oameni ai mării”), care trăiesc în arhipelagurile Natuna şi Riau, ca şi pe cele două ţărmuri ale strâmtorii Malacca. Aceste grupuri vorbesc de fapt dialecte apropiate de malaieză, net diferite de cele bajau.

Istoric

S-ar părea că strămoşii lor, veniţi probabil de la capătul strâmtorii Malacca, erau aşezaţi în preajma secolului al XII-lea la nord-est de Mindanao, în jurul gurii de vărsare a fluviului Agusan, sediul unui important regat comercial. Fără îndoială că urmând traseul reţelelor de schimb au ajuns în arhipelagul Sulu, de unde ulterior s-au răspândit în diverse direcţii.

Se pare că au fost tot timpul mai mult sau mai puţin legaţi de puterile tradiţionale ale statelor de pe uscat (adesea sultanate), cu care erau vecini şi care numeau în rândurile lor demnitari ce serveau drept intermediari. Uneori, ca urmare a luat naştere un fel de aristocraţie ereditară, ca de exemplu în Celebes.

Denumire: orang bajo (în Indonezia), bajao, bajaw (în Filipine), aha sama.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …