Băiatul măcelar, de Patrick McCabe (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick McCabe (27 martie 1955, Clones, Irlanda) - scriitor.

  • Titlul original: The Butcher Boy
  • Prima ediţie: 1992, Picador (Londra)
  • Premiul pentru Literatura Irlandeză de Ficţiune: 1992

Băiatul măcelăreşte tot atât de interesant, pe cât este de îngrozitor, tot atât de comic, pe cât de deranjant. Povestea este redată prin intermediul unor amintiri ce trec fulgerător prin mintea lui Francie Brady, în timp ce stă ascuns într-o pădure. Aflăm astfel că întreg oraşul este pe urmele sale „din cauza a ceea ce i-am făcut doamnei Nugent”.

Acţiunea se petrece în Irlanda, la începutul anilor 1960. Francie este singurul copil neglijat al unui tată alcoolic şi al unei mame sinucigaşe. Tulburata sa familie este foarte puţin asemănătoare cu cea a înstăritei doamne Nugent şi a răsfăţatului său fiu, Phillip.

Imaginaţia lui Francie este saturată de benzi desenate, filme americane, emisiuni de televiziune şi de nedreptăţile cauzate de singurul său prieten, Joe Purcell. Oraşul sufocant în care trăieşte Francie şi viaţa de familie denaturată îl fac să fie însetat de dragoste, retardat pe plan emoţional şi, până la urmă, dezechilibrat.

În timp ce Joe se dezvoltă, intrând în adolescenţă, Francie rămâne un copil, în pofida faptului că părăseşte repede şcoala şi găseşte o slujbă într-un abator, o ocupaţie adecvată pentru cineva obsedat de comparaţia făcută de doamna Nugent între familia lui şi „porci”. Exploatând tendinţa copiilor de a imita cele auzite, naraţiunea reciclează clişeele adulte prin mintea unui băiat cu mintea tulbure.

Francie absoarbe şi revigorează banalele conversaţii purtate în micul oraş irlandez, o transfuzie care îi oferă doza de energie şi de pericol. Naraţiunea la persoana întâi curge cu o fluenţă colocvială pentru că, în pofida vieţii de familie a lui Francie, complet disfuncţională, viaţa sa interioară, fanteziile sale sunt explozive şi dinamice.

Cu cât este mai mult respins de lumea din afară, iar necesităţile sale nu sunt satisfăcute, cu atât mai mult recurge la această lume fantezistă, astfel că prăbuşirea în nebunie şi crimă, deşi şocante, se înscriu în logica lui infantilă. Aceasta este o voce puternică şi originală, măiestrit modelată într-un roman şocant şi redutabil, despre o copilărie distrusă.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …