Baggara

Baggara este o denumire generică atribuită unui număr de circa 20 de triburi arabe nomade din Sudan (altele decât guhayna), trăind în vestul ţării, la Dar Fur şi Kordofan (peste 1 milion de persoane).

Dintre aceste populaţii de crescători de vite, triburile cele mai cunoscute sunt Rizeigat, Hawazma, Seleim, Ta’aisha şi Messeriya.

În timpul transhumanţei, unii dintre ei au intrat în contact cu populaţia dinka (ngok) din nordul Bahr el-Ghazalului.

Grupul de rudenie agnatică constituie baza organizării sociale şi economice, iar sistemul de filiaţie baza organizării politice.

Spre deosebire de arabii din valea Nilului, baggara - musulmani şi arabofoni - nu au întemeiat confrerii (tariqa) cunoscute şi sunt în cea mai mare parte adepţi ai confreriei ansarilor (sau Mahdiya).

Istoric

Veniţi în Sudan din Egipt în secolul al XV-lea, s-au instalat începând din secolul al XVIII-lea pe teritoriul lor actual.

Baggara i-au asigurat un sprijin decisiv lui Muhammad Ahmad Al-Malidi în lupta sa împotriva turco-egiptenilor din anii 1881-1885.

Unul dintre ei, khalifa Abdullahi Al-Ta’ishi (1846-1898), a fost succesorul lui Mahdi şi adevăratul organizator al statului mahdist.

Secetele din anii 1980-1990 au modificat profund natura relaţiilor triburilor baggara cu populaţiile din regiunile pe care le străbat.

Unele triburi s-au confruntat violent cu populaţiile de cultivatori sau păstori; astfel tribul salamat a intrat în conflict cu populaţia fur, iar messiriya cu ngok dinka şi cu nuba.

Cea mai mare parte dintre aceste „derapări” sângeroase au fost provocate de grupări care nu se mai supun autorităţii tradiţionale sau de miliţiile înarmate de guvernul de la Khartoum începând din 1987.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …