Baga

Baga este o populaţie din Guineea, desfăşurată pe circa 300 km în lungul coastei (Guineea Inferioară) (aproximativ 90.000 de persoane).

Ţinut de lagune litorale, teritoriul mlăştinos ocupat de această populaţie este acoperit de mangrove şi întretăiat de un mare număr de râuri mici. Această situaţie ecologică a stat la originea uiuii sistem foarte complex de cultură a orezului şi a dus la formarea de sate cu o mare autonomie.

Patrilineari, au ca element de referinţă comunitatea sătească. Fiecare sat este împărţit în două până la patru cartiere (a-banka), grupări de cinci sau şase clanuri care recunosc fiecare autoritatea propriului lor decan. Odinioară guvernarea satului era asigurată de adunarea secretă a decanilor clanurilor. Astăzi, acest sistem gerontocratic tinde să fie înlocuit de cel al şeferiei.

În schimb, fapt rar întâlnit în această regiune, populaţia sătească este împărţită în două jumătăţi care poartă nume distincte şi au legende diferite privind originea, una dintre jumătăţi simbolizând caracterul feminin, iar cealaltă caracterul masculin.

Limba baga aparţine, ca şi limba temne, grupului mel de limbi vest-atlantice.

Arta

Operele de artă baga au fascinat mulţi artişti (Picasso, Giacometti, Matisse) şi specialişti în istoria artei prin formele lor (monumentale şi geometrice). Masca D’mba, un uriaş bust feminin de lemn, reprezentând „stilul baga clasic”, este cea mai cunoscută dintre ele.

Istoric

Populaţia baga îşi are probabil originea în migraţiile venite din Fouta-Djallon. Însoţiţi de actualele populaţii landuman şi temne, ei au format mici regate costiere (cunoscute de navigatorii portughezi sub numele de „Sapi”), iar din secolul al XIV-lea până în secolul al XVIII-lea au suferit invaziile populaţiilor nalu, susu, mandenka şi fulbe (probabil că din cauza invaziilor susu s-au despărţit de temne).

În timpul colonizării franceze, la începutul secolului al XX-lea, membri ai populaţiei susu (islamizaţi), atraşi de comerţul european, au reînceput să pătrundă în ţinutul baga (Bagata). În prezent ei i-au asimilat şi iau islamizat în cea mai mare parte pe baga.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …