Baduy

Baduy este o comunitate din Indonezia (Java de Vest) (aproximativ 5.000 de persoane). Sunt grupaţi în mai multe sate, într-un ţinut muntos, deosebindu-se de populaţia sundaneză din jur prin refuzul lor de a adopta islamismul şi prin ataşamentul faţă de vechiul mod de viaţă: culturi de orez pe terenuri defrişate prin incendiere, vânătoare, pescuit, arhitectură arhaizantă, sistem religios autohton în care sunt prezente urme ale indianizării.

Ei susţin că teritoriul lor este un loc sacru pentru întreg teritoriul vechiului regat Banten şi că lor li s-a încredinţat paza izvoarelor, ritualurilor şi miturilor din regiune. Sistemul de rudenie este cognatic cu rezidenţă uxorilocativă. Căsătoria preferenţială este între fiul din ramura întâiului născut şi fiica din ramura fratelui mai mic. Vorbesc o formă arhaică de sundaneză.

Teritoriul Baduy

Accesul străinilor pe teritoriul lor trebuie să fie aprobat în prealabil de autorităţile baduy. Teritoriul este organizat concentric. în centru se găseşte zona „baduylor din interior” (kaje-roan), un nucleu de trei sate, conduse fiecare de către un pu’un, care sunt supuse celor mai stricte interdicţii şi ai căror locuitori sunt îmbrăcaţi în alb. Cei trei pu’un exercită autoritatea civilă şi religioasă asupra ansamblului comunităţii.

Nucleul central este înconjurat de un inel de 39 de sate în care trăiesc „baduyii din exterior”, îmbrăcaţi în negru (de fapt, în albastru indigo foarte închis) şi supuşi la mai puţine interdicţii. În afara teritoriului baduy propriu-zis se găseşte o fâşie de „baduy periferici” (dangka), care respectă mai puţin datinile şi au suferit în oarecare măsură un proces de aculturaţie.

Istoric

O tradiţie curentă spune că baduy sunt descendenţii fugarilor veniţi din Pajajaran, ultimul regat sundanez hinduist, atunci când acesta a căzut în mâinile musulmanilor în 1597. Însă este mai probabil ca ei să-şi aibă originea într-o comunitate însărcinată în trecut să aibă grijă de locurile sacre ale regatului, contribuind astfel la echilibrul cosmic. Au continuat de altfel să îşi asume acest rol şi în raport cu sultanatul Banten, în ciuda faptului că acesta era musulman.

Denumire: orang baduy, urang kanekes.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …