Bacalaureat, de I.L. Caragiale (comentariu literar, rezumat literar)

Schiţa Bacalaureat face parte din volumul Momente şi schiţe al lui I.L. Caragiale şi are ca temă familia românească de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ideea este că o societate fără de principii şi fără de morală se constituie prin mecanismul formării membrilor săi. Ne prezintă un moment al drumului arivistului la putere, atunci când el primeşte şansa socială, deschiderea spre un rol social important.

Este semnificativă absenţa eroului Ovidiu Georgescu. El nu face nimic, fiindcă este parazitul, este doar o marionetă într-un mecanism denumit semnificativ: lumea eroilor lui Caragiale. Tânărul Ovidiu Georgescu este lipsit de principii morale, de aceea în mod semnificativ a luat nota 3 la morală. Este leneş, nu învaţă, este lipsit de înţelepciune, de hărnicie, de cinste şi, de aceea, argumentul folosit, că este de familie bună, apare ca un paradox, plin de semnificaţii. Ovidiu, ca jurist, va face şi va aplica legile, va fi un stâlp al puterii, va construi climatul social, va deveni lider politic, un arivist.

Rolul de arivist Ovidiu şi-l însuşeşte din familie. Doamna Caliopi Georgescu îl caracterizează prin calificativul ambiţios. De aceea el nu are nevoie de morală. Dacă ar avea principii morale, nu ar mai putea fi un ambiţios, un arivist, n-ar mai putea practica şantajul, corupţia, minciuna, demagogia, furtul, traficul de influenţă, toate formele de abuz pe care legea le sancţionează cu detenţie. Ovidiu Georgescu urmează un drum deschis de fraţii săi, un drum de „protecţie de fuste”, de trafic de influenţă, notat cu ironie de I.L. Caragiale, este drumul formării parazitului.

Subiectul este modelul de modelare al arivistului. Ovidiu Georgescu, ca şi Ionel din schiţa Vizită sau Goe din Dl Goe, învaţă de mic un comportament bazat pe lene, obrăznicie, parazitism, vicii. Dacă în antichitate, o matroană romană putea spune fiilor săi: cu scut sau pe scut, în contrast matroana română Caliopi Georgescu îl învaţă lecţia traficului de influenţă. Numele dat fiilor de doamna Caliopi au o doză de parodie, fiindcă subliniază nivelul de decadenţă al societăţii în contrast cu principiile morale, pe care aceşti mari poeţi latini le-au afirmat ca reprezentanţi ai conştiinţei sociale.

Subiectul este, de fapt, traficul de influenţă, ca mod tipic de a exprima relaţiile decăzute din societatea burgheză, modul prin care un tânăr este modelat pentru un rol social important. Ca reprezentant al unei clase sociale parazitare, el va elabora, va aplica şi va susţine un cod de legi, care să apere interesele clasei sale şi să cultive parazitismul, imoralitatea, impostura, ipocrizia şi abuzul.

Traficul de influenţă este sancţionat penal de justiţie. Ovidiu Georgescu primeşte bacalaureatul prin încălcarea legii, de aceea nu avem niciun dubiu asupra modului în care va proceda, când va fi jurist. El face parte dintr-o serie cu fraţii săi, ceea ce sugerează modul în care apar eroii din O scrisoare pierdută. Materialul social, problematica, ideile, mesajul, expuse pe larg în lupta pentru putere, din O scrisoare pierdută, se rafinează, se generalizează, devin mai subtile. Un fapt de viaţă aparent mărunt şi neînsemnat devine modelul unei societăţi, modelul accesului la putere.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …