Atayal

Atayal este o populaţie din Taiwan, trăind în văile nordice ale munţilor înalţi din centrul insulei şi pe litoralul nord-estic (circa 78.000 de persoane).

În mod tradiţional, practică agricultura pe terenuri defrişate prin incendiere, vânătoarea şi creşterea animalelor.

Ca structură, societatea lor are la bază mici grupuri colective de cult, gaga, care reprezintă cea mai mică unitate socială, alcătuită din rude de sânge şi asociaţi ai acestora, care muncesc, vânează şi luptă împreună.

Un conducător religios îndeplineşte ritualurile închinate strămoşului comun al acelei gaga, care asigură armonia socio-cosmică.

Gaga este o structură de control social, un cod al onoarei. Nefăcând parte din gaga individul este în afara oricărui control.

Organizarea socială este ambilineară, cu tendinţă patrilocalivă. Moştenirea revine celui mai mare dintre copii, băiat sau fată.

Ca şi celelalte grupuri aborigene din Taiwan, atayalii practicau vânătoarea de capete. Limba lor face parte din familia austroneziană.

Arta

Atayalii sunt vestiţi pentru tatuajele lor faciale. Bărbaţii îşi trasează pe frunte şi pe bărbie una sau mai multe linii verticale. Femeile îşi tatuează o linie dublă între ureche şi gură. Prin aceste tatuaje individul se identifică cu satul său. Ele marchează statutul său de adult.

Taroko

Administaţia taiwaneză îi include în aceeaşi categorie pe atayali şi pe taroko, însă Alianţa aborigenilor din Taiwan, înfiinţată în 1984, pe lângă alte revendicări, solicită şi recunoaşterea faptului că taroko (30.000 de persoane) sunt un grup etnic diferit de atayali (48.000 de persoane).

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …