Arboroasa (În „Neue freie Presse” ne-a întâmpinat…), de Mihai Eminescu (comentariu literar, rezumat literar)

Arboroasa, de Mihai Eminescu, este un articol publicistic a cărui primă ediţie a apărut în „Timpul”, nr. 255 din 11 noiembrie 1877.

Societatea „Arboroasa” este înfiinţată de studenţii români de la Universitatea din Cernăuţi în 1875. Meritul acestei iniţiative îi revine lui T.V. Ştefanelli, care îi întocmeşte statutele şi exonerează aprobarea lor din partea guvernului austriac.

Coleg cu Eminescu în anii studiilor liceale la Cernăuţi şi universitare la Viena, T.V. Ştefanelli se călăuzeşte în iniţiativa sa după exemplul „României june”, societatea studenţilor români din Viena. Primul preşedinte al societăţii este Gherasim Buliga, funcţie ocupată apoi de Ciprian Porumbescu.

Eminescu ia cunoştinţă de ancheta deschisă de autorităţile austriece în legătură cu activitatea societăţii dintr-o corespondenţă publicată în „Neue freie Presse”, ziarul vienez, în 20 noiembrie / 2 decembrie 1877.

Sunt arestaţi Ciprian Porumbescu, Zaharia Voronca, Constantin Moraru, Orest Popescu şi Eugen Sireteanu pentru faptul de a fi trimis Primăriei din Iaşi o telegramă cu prilejul comemorării morţii lui Grigore Ghica, asasinat de turci pentru împotrivirea la anexarea Ţării de Sus a Moldovei, numită ulterior Bucovina, la Imperiul habsburgic în 1775. Poetul face vinovată Curtea din Viena că ignoră unitatea poporului român, realitatea istorică, geografică şt demografică.

Eminescu revine asupra arestării studenţilor şi desfiinţării „Arboroasei” într-un nou articol, Arboroasa (Pe când am reprodus...), publicat în 18 noiembrie 1877. Reproduce editorialul din „Curierul. Foaia intereselor generale” din 13 noiembrie 1877 şi preia unele informaţii şi dintr-o corespondenţă din ziarul „Die Presse” din 9 / 21 noiembrie 1877.

Mihai Eminescu

Eminescu judecă cu pătrundere învinuirile pe care se întemeia trimiterea în judecată pentru „înaltă trădare”.

Procesul se judecă în ianuarie 1878, cum arată Eminescu într-o scurtă informare (Opere X. Publicistica), şi studenţii sunt achitaţi. Stăpânirea austriacă îi urmăreşte în continuare pe cei „inculpaţi în proces” şi nu pot ocupa funcţii importante de stat.

Check Also

Visează androizii oi electronice?, de Philip K. Dick (comentariu literar, rezumat literar)

Philip Kindred Dick (16 decembrie 1928, Chicago, Illinois, Statele Unite – 2 martie 1982, Santa …

Visările unui hoinar singuratic, de Jean-Jacques Rousseau (comentariu literar, rezumat literar)

Jean-Jacques Rousseau (28 iunie 1712, Geneva, Elveţia – 2 iulie 1778, Ermenonville, Franţa) – scriitor. …

Virgina în grădină, de A.S. Byatt (comentariu literar, rezumat literar)

A.S. Byatt (pseudonimul literar al Antoniei Susan Drabble) (24 august 1936, Sheffield, Marea Britanie – …

Viii şi morţii, de Patrick White (comentariu literar, rezumat literar)

Patrick Victor Martindale White (28 mai 1912, Knightsbridge, Londra, Marea Britanie – 30 septembrie 1990, …

Vieţi pârjolite, de Ricardo Piglia (comentariu literar, rezumat literar)

Ricardo Piglia (24 noiembrie 1941, Adrogue, Argentina) – scriitor. Titlul original: Plata quemada Prima ediţie: …