Antaimoro

Antaimoro este o populaţie din sud-estul Madagascarului (în bazinul inferior al râurilor Matitana, Faraony şi Namorona, oraşul principal fiind Vohipeno).

Antaimoro se ocupă de cultivarea orezului şi a cafelei. Spre deosebire de alte populaţii din sud-est, nu practică pescuitul. Până în anii 1960 mulţi dintre ei au migrat în alte părţi ale insulei.

Şi-au însuşit numeroase elemente islamice: interdicţia absolută de a consuma carne de porc, înjunghierea sombily (privilegiu al nobililor) a boilor zebu şi a altor animale destinate consumului etc.

Regalitatea se menţine în satele în care se păstrează cele două ordine tradiţionale. Situaţi la periferia masei de oameni liberi, urmaşii sclavilor sunt excluşi de la alianţele matrimoniale.

Atitudinea de respingere este şi mai pronunţată în cazul urmaşilor primilor locuitori ai regiunii. Judecând după unele mituri, care îi asimilează pe aceştia cu câinii, populaţia antaimoro, încă de la sosirea în regiune, i-a considerat nişte paria.

Structura familiei, ca peste tot în sud-estul Madagascarului şi pe litoralul estic, comportă o diferenţiere riguroasă a rudelor paterne de cele materne. Sunt strict interzise căsătoriile endogame şi cele între generaţii diferite. Ritualurile funerare menite să asigure accesul la mormântul ancestral (kibory) şi perenitatea societăţii se practică şi în prezent.

Istoric

În secolul al XV-lea, musulmani riguroşi „veniţi din nisipurile de la Mecca” au impus celor din fondul autohton o teocratic bazată pe o dublă ierarhie, religioasă şi politică.

Elementul religios al puterii se sprijinea de asemenea pe cunoaşterea magică deţinută de învăţaţi katibo care au elaborat manuscrisele arabo-malgaşe sorabe (scrieri astrologice dar şi cronici istorice şi genealogice).

Ţinutul antaimoro, care în secolul al XVIII-lea era alcătuit din trei regate (Anteony, Antemahazo, Antesambo) a fost cucerit la începutul secolului al XIX-lea de către regatul Imerina.

În jurul anilor 1880 a avut loc o revoltă generală a oamenilor de rând, ampanambaka, care au instaurat o regalitate electivă în satele care s-aii eliberat de sub dominaţia suveranilor tradiţionali.

Denumire: antemoro, antemahory; taimoro, temoro.

Check Also

Yoruba ekiti şi ondo

Yoruba ekiti şi ondo trăiesc în Ogun State, ţinut de câmpii acoperite cu păduri umede …

Yoruba din Oyo

Yoruba din Oyo constituie trunchiul central al ansamblului yoruba; locuiesc în Oyo State, regiune de …

Yombe

Yombe este o populaţie din Congo (din regiunea Ncesse şi din jur de Chinipeze, Kakamocka …

Yineru

Yineru este o componentă nord-estică a ansamblului ashaninca (circa 3.000 de recenzaţi, la care se …

Yi

Yii sunt o populaţie din sud-vestul Chinei (sudul Sichuanului, Yunnanul în întregime, nord-vestul provinciei Guizhu) …